Na hlavný obsah

Talianska mafia preniká do turistického sektora, dokáže takto preprať miliardy

„Mafiosi“ využívajú vplyv pandémie na turizmus.

Talianska mafia preniká do turistického sektora, dokáže takto preprať miliardy
Na snímke koloseum osvetlené vo farbách talianskej zástavy. Foto: TASR/AP

Talianska mafia v čoraz väčšej miere preniká do turistického sektora a tento rok z neho podľa odhadu získa asi 2,2 miliardy eur. Vyplýva to zo štúdie výskumného ústavu Demoskopika, podľa ktorej budú chcieť zločinecké organizácie svoj vplyv rozšíriť a do ich rúk môžu padnúť tisíce podnikov, ktoré pre vplyvy pandémie covidu bojujú o prežitie.

„Je to veľmi znepokojujúca správa. Prenikanie mafie ťažko poškodzuje odvetvie, ktoré už utrpelo veľké škody,“ uviedol minister cestovného ruchu Massimo Garavaglia.

„Pre pandémiu covidu hrozí viac ako 13 percentám podnikov v turistickom sektore nebezpečenstvo bankrotu a práve tie pravdepodobne budú čeliť agresívnym postupom mafie, ktorá ich bude chcieť prevziať,“ uviedol šéf ústavu Demoskopika Raffaele Rio. Celkovo sa to týka asi 4 500 reštaurácií alebo hotelov, ktoré budú chcieť členovia mafie využiť na legalizáciu príjmov získaných napríklad vydieraním alebo obchodovaním s drogami.

Najpodnikavejšia je v tomto ohľade kalábrijská mafia ‚Ndrangheta, ktorá podľa štúdie cez turistický sektor perie peniaze vo veľkom a legalizuje vďaka nemu až 40 percent svojich nezákonných príjmov.

Turistický priemysel sa na talianskom hrubom domácom produkte podieľa 13 percentami, vlani však prevádzkovatelia pre pandémiu prišli o zhruba 53 miliárd eur, odhadol zväz malých podnikateľov Unioncamere.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet