Na hlavný obsah

V brazílskom parlamente začali vyšetrovať postup vlády počas pandémie

Výbor posúdi, či sa úrady dopustili trestného činu nedbanlivosti.

V brazílskom parlamente začali vyšetrovať postup vlády počas pandémie
Brazília je jednou z pandémiou najpostihnutejších krajín sveta. Foto: TASR/AP

Brazílsky Senát začal v utorok (27. 4.) vyšetrovanie postupu vlády prezidenta Jaira Bolsonara v súvislosti s pandémiou koronavírusu, informovala agentúra AFP.

Parlamentný výbor má posúdiť, či sa vládne úrady alebo úrady v jednotlivých brazílskych štátoch dopustili trestného činu nedbanlivosti alebo korupcie.

Výbor bude vyšetrovať, prečo vláda podporovala neúčinné metódy liečby ako podávanie liečiva hydroxychlorochín, prečo boli počas pandémie odvolaní traja ministri zdravotníctva a čo spôsobilo krízu v štáte Amazonas v januári, keď sa nemocniciach minuli zásoby kyslíka, píše na svojej webovej stránke denník The Guardian.

Bolsonaro naďalej nesúhlasí so zavádzaním lockdownov

Predmetom vyšetrovanie bude podľa The Guardian aj „zlyhanie“ vlády pri zavádzaní lockdownov a opatrení, i postup bývalého ministra zdravotníctva Eduarda Pazuella. Výbor má podľa AFP 90-dňový obnoviteľný mandát a bol vytvorený na základe rozhodnutia najvyššieho súdu.

Bolsonaro odmieta rady expertov, nesúhlasí so zavádzaním lockdownov, nosením rúšok a očkovaním a podporuje lieky ako hydroxychlorochín, ktoré sú podľa vedcov proti vírusu neúčinné.

Brazília zaznamenala takmer 400 000 úmrtí v súvislosti s ochorením COVID-19, čo je druhý najvyšší počet obetí na svete po USA. Momentálne má brazílska vláda problémy pri zabezpečovaní dostatočného počtu vakcín pre približne 212 miliónov obyvateľov krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet