Na hlavný obsah

Vláda finančne podporí centrá pre obete domáceho násilia

Pôjde o trojmiliónovú pomoc.

Vláda finančne podporí centrá pre obete domáceho násilia
Na snímke v popredí premér SR Eduard Heger a v pozadí podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič. Foto: TASR

Z rezervy premiéra uvoľnia tri milióny eur pre krízové centrá pre obete domáceho násilia. Premiér Eduard Heger a vicepremiér a minister financií Igor Matovič (obaja OĽANO) o tom informovali v pondelok (26. 4.). Peniaze majú podľa Hegera pomôcť ženám, ktoré to najviac potrebujú. Rezerva premiéra sa má využiť na riešenie „skutočných problémov ľudí“.

Podľa šéfa rezortu práce Milana Krajniaka (Sme rodina) odkryla pandémia mnohé neriešené problémy z minulosti. „Jednou z legislatívnych dier bolo to, že neexistoval v štáte krízový nástroj ako pomôcť takzvaným bezpečným domovom,“ zdôraznil.

Riaditeľka odboru rovnosti žien a mužov a rovnosti príležitostí na ministerstve práce Zuzana Brixová uviedla, že nárok na tieto finančné prostriedky bude mať každá organizácia, ktorá sa venuje a pomáha týraným ženám a ich deťom, a ktorá o túto finančnú pomoc požiada na základe inštrukcií na webe Úradu vlády SR.

Na snímke vľavo riaditeľka odboru rovnosti žien a mužov a rovnosti príležitostí na MPSVaR Zuzana Brixová a vpravo minster práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina).Foto: TASR
Foto: TASR

Brixová tvrdí, že nejde o finančnú injekciu, ale len dočasné riešenie, a to dovtedy, pokým ministerstvo práce nezabezpečí systémové financovanie bezpečných ženských domovov a všetkých organizácií, ktoré týraným ženám pomáhajú. Doplnila, že na tento účel ministerstvo práce zriadilo novú pracovnú skupinu. „Členovia sa spoločne so zástupcami ministerstva zhodli na tom, že táto situácia sa dá riešiť iba novou právnou normou. Rezort pripravuje novelu zákona o sociálnych službách a zvážime radikálne zvýšenie príspevku pre verejných a neverejných poskytovateľov, aby bezpečné ženské domovy a iné pomáhajúce organizácie už nemuseli prísť do situácie, keď nebudú vedieť, ako ďalší mesiac zaplatia výplaty svojim zamestnancom,“ priblížila.

Vedúci Úradu vlády SR Július Jakab ozrejmil, že výška pridelenej dotácie bude 370 eur na osobu na mesiac pre pobytové služby, teda pre zariadenia núdzového bývania. Ambulantné služby, ktoré poskytujú zariadenia pre poradenské služby, dostanú 10 eur za hodinu poradenstva. Môže ísť o psychologické poradenstvo či o právnu pomoc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko