Na hlavný obsah

Voľby v Grónsku ovládla ľavicová opozícia

Ostro ich sledovali banícke spoločnosti.

Voľby v Grónsku ovládla ľavicová opozícia
Voľby v Grónsku. Foto: SITA/AP

Grónska opozičná strana Inuitské spoločenstvo, ktorá je odporcom plánovaného rozsiahleho ťažobného projektu v lokalite bohatej na urán a vzácne zeminy, zvíťazila v utorkových (6. 4.) predčasných parlamentných voľbách v krajine, keď získala viac ako tretinu hlasov. Na základe predbežných oficiálnych výsledkov o tom informovala agentúra Reuters.

Ľavicové Inuitské spoločenstvo si pripísalo 37 % hlasov, zatiaľ čo sociálnodemokratickú Pokrokovú stranu (Siumut), ktorá bola v Grónsku pri moci takmer nepretržite od získania autonómie v roku 1979, podporilo 29 % voličov. Štyridsaťtriročný šéf Inuitského spoločenstva Múte Egede sa teraz ako prvý pokúsi zostaviť novú vládu.

https://twitter.com/naimahhussai/status/1379695029040582657

Voľby v Grónsku ostro sledujú zahraničné banícke spoločnosti, ktoré chcú využívať bohaté ložiská nerastných surovín na tomto arktickom ostrove. Výsledky podľa agentúry Reuters vyvolávajú veľké otázky o budúcnosti banského projektu Kvanefjeld (Kuannersuit), pre ktorý získala licenciu spoločnosť Greenland Minerals, ktorá sídli v Austrálii a hlavným akcionárom v nej je čínska firma Chinese Shenghe Resources. Doteraz vládnuca Pokroková strana predbežne podporila projekt, Inuitské spoločenstvo ale proti nemu vystupuje pre predpokladané negatívne vplyvy ťažby na životné prostredie.

Experti odhadujú, že lokalita Kvanefjeld nachádzajúca sa na juhu ostrova môže ukrývať najväčšie náleziská kovov vzácnych zemín mimo Číny, odkiaľ teraz pochádza 90 % svetovej produkcie. Rudy vzácnych zemín sú nevyhnutné pre technicky vyspelé produkty ako šošovky do optických prístrojov, mobilné telefóny, batérie elektromobilov, veterné turbíny alebo zbrane.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet