Na hlavný obsah

Vrchol pokrytectva. Proti trestu Kúdelovi sa ohradil aj šéf hradnej kancelárie ČR

V otvorenom liste UEFA ho označil za pokrytecký.

Vrchol pokrytectva. Proti trestu Kúdelovi sa ohradil aj šéf hradnej kancelárie ČR
Na snímke uprostred fínsky stredopoliar Rangers Glen Kamara, napravo český obranca Slavie Ondřej Kúdela v hádke v odvete osemfinále Európskej ligy Glasgow Rangers - Slavia Praha. Foto: TASR/AP

Desaťzápasový trest pre obrancu pražskej Slavie Ondřeja Kúdelu od Európskej futbalovej únie za jeho údajný rasizmus voči fínskemu hráčovi tmavej pleti Glenovi Kamarovi z tímu Glasgow Rangers sa stretol s nesúhlasnými reakciami nielen u fanúšikov, ale aj na najvyšších politických miestach v Českej republike. Vedúci kancelárie prezidenta ČR Vratislav Mynář si myslí, že disciplinárna komisia UEFA rozhodla bez priamych dôkazov, že Kúdela skutočne rasisticky urazil Kamaru.

„Odsúdili ste slušného človeka bez jediného dôkazu. Znemožnili ste športovcovi splniť si sen v Európskej lige. To všetko len preto, aby ste naplnili zvrátené očakávanie úzkej skupiny aktivistov a klubu neschopného víťaziť na ihrisku. Oni vykrikujú prázdne a ublížené frázy o rasizme,“ píše sa v liste hradného kancelára Českej republiky predstaviteľom disciplinárnej komisie UEFA.

Mynář tvrdí, že dosiaľ nie je jasné, na základe čoho presne vyšetrovatelia UEFA rozhodli o exemplárnom treste. Kúdela sám priznal nešportové správanie a vulgárnu urážku súpera, ale rasizmus z jeho strany voči Kamarovi jednoznačne poprel. „Ide o nepreukázaný rasizmus. Aj inšpektor UEFA spochybnil, že Ondřej Kúdela predniesol rasistický výrok,“ upozornil Mynář na správu z vyšetrovania prípadu. Podľa hradného kancelára sa z boja proti rasizmu v podaní UEFA stal „boj neúspešných proti úspešným, vrchol pokrytectva, pozitívnej diskriminácie a trápne nadbiehanie hlúpym trendom.“

Voči dištancu sa ohradil aj predseda predstavenstva Slavie Praha Jaroslav Tvrdík. Zdôraznil, že ospravedlnenie klubu Kamarovi neznamená, že český šampión a štvrťfinalista EL priznáva rasizmus svojho hráča. „Ospravedlnili sme sa, ale len z diplomatických dôvodov. Uznávame, že Kúdela za Kamarom vôbec nemal chodiť a niečo mu hovoriť. Bola to naša jediná chyba, ale nebudeme sa správať ako hráči Rangers. V tejto vojne proti UEFA a Veľkej Británii nemôžeme uspieť, už teraz ako klub dosť krvácame,“ napísal Tvrdík na twitteri.

SK Slavia bude vo štvrtok večer bez Ondřeja Kúdelu vo štvrťfinálovej odvete EL bojovať proti Arsenalu o postup medzi štyri najlepšie tímy európskej futbalovej súťaže číslo 2. Hrá sa od 21.00 h, prvý zápas v Londýne sa skončil 1:1.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport