Na hlavný obsah

Vyhlásili ho za víťaza volieb, prezident Čadu následne zomrel

Mal 68 rokov.

Vyhlásili ho za víťaza volieb, prezident Čadu následne zomrel
Na snímke vpravo prezident Čadu Idriss Déby. Foto: SITA/AP

V Čade v utorok (20. 4.) zomrel prezident Idriss Déby, ktorého 11. apríla opätovne zvolili za hlavu štátu. Oznámila to armáda. Jej hovorca Azem Bermandoa Agouna podľa AFP oznámil, že prezident zomrel na následky zranení, ktoré utrpel počas víkendu na severe krajiny, kde armáda bojuje s povstalcami.

Práve v utorok na základe predbežných výsledkov vyhlásili Débyho víťazom prezidentských volieb. Šesťdesiatosemročný politik tak získal už šiesty mandát. Stanica BBC oznámila, že v krajine rozpustia vládu a parlament a najbližších 18 mesiacov ju povedie vojenská rada. Podľa agentúry AP bude na jej čele Débyho dvadsaťsedemročný syn Mahamat Idriss Déby.

Členovia jeho kampane v pondelok (19. 4.) oznámili, že sa prezident vydal na front, aby sa pripojil k armádnym oddielom, ktoré bojujú proti teroristom. Armáda v pondelok oznámila, že s Frontom pre zmenu a svornosť v Čade (FACT) bojuje od 11. apríla a že v bitkách prišlo o život 300 rebelov a päť vojakov.

Povstalci, ktorí pôsobia v líbyjskom pohraničí, vo volebný deň napadli pohraničný post a začali postupovať južne do Čadu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet