Na hlavný obsah

Dáni sa na Slovákov naladili víťazne. Bielorusov sfúkli v tretej tretine

Domáci Lotyši padli s Nórmi po nájazdoch.

Dáni sa na Slovákov naladili víťazne. Bielorusov sfúkli v tretej tretine
ánsky hráč Jesper Jensen (vľavo) strieľa gól v zápase A -skupiny Dánsko - Bielorusko. Foto: TASR/AP

Hokejisti Dánska zvíťazili v piatkovom (28. 5.) zápase A-skupiny na MS v Rige nad Bieloruskom 5:2. Severania si pripísali na šampionáte tretí triumf a v tabuľke poskočili s ôsmimi bodmi na 4. miesto. Bielorusi sú na 7. mieste, na konte majú štyri body. Dáni v zápase prehrávali 0:1 aj 1:2, ale v tretej tretine zlomili súpera štyrmi gólmi.

Dáni vo svojom šiestom zápase na šampionáte nastúpia v sobotu (29. 5.) o 19.15 SELČ proti Slovensku, Bielorusko čaká o deň neskôr o 15.15 SELČ tím Švajčiarska.

Prvý gól zápasu strelil už v 3. minúte Demkov strelou pod lapačku brankára Dahma. Na jeho zásah odpovedal v šiestej minúte zápasu Meyer. Dáni mali potom veľkú šancu ísť do vedenia, keď Drozd fauloval Jakobsena a dostal trest do konca zápasu. Využiť ju však nedokázali.

V druhej tretine boli Dáni o niečo lepší, ale v polovici zápasu prekonal Dahma Stefanovič a poslal Bielorusov do vedenia. Na začiatku tretej tretiny mohol vyrovnať Hardt, ale nepretlačil puk za Kolosova. O dve minúty neskôr sa to však podarilo Asperupovi a tento gól odštartoval dánsky gólostroj. V rozmedzí od 48. do 53. minúty dali ďalšie tri góly a rozhodli o víťazovi duelu.

Lotyši si skomplikovali postup do štvrťfinále

Nórski hokejisti zdolali v piatkovom dueli B-skupiny MS v Rige domácich Lotyšov 4:3 po samostatných nájazdoch. V šiestej sérii rozhodol o ich triumfe Michael Haga.

Severania figurujú v tabuľke s piatimi bodmi naďalej na 7. mieste, na štvrtých Lotyšov však strácajú už iba tri body. Slovensko malo v zápase zastúpenie v osobe hlavného rozhodcu Petra Stana, ktorému na čiare pomáhal krajan Šimon Synek. Lotyši odohrajú ďalší súboj v nedeľu (30. 5.) o 19.15 SELČ, keď nastúpia proti úradujúcim šampiónom Fínom. Nóri sa o deň skôr stretnú o 15.15 s USA.

Zápas nemal závratné tempo, skôr to bola pozičná hra z oboch strán. Nóri sa v 4. minúte ujali vedenia po šťastnej koncovke Oldena, no Lotyši ešte v prvej tretine otočili skóre zásluhou Krastenbergsa a individuálnej akcie Keninša.

V úvode druhého dejstva potrestal zaváhanie Lotyšov na útočnej modrej K.A. Olimb, ktorý unikol vo vlastnom oslabení a parádnou strelou do ľavého horného rohu vyrovnal. „Vikingovia“ mali aj ďalšie nádejné prečíslenia, no zbytočne v nich prihrávkou hľadali lepšie postaveného spoluhráča namiesto priamej strely. Ďalej však trpezlivo čakali na svoje príležitosti. V 42. min v medzikruží skvele sadla strela z prvej Pettersenovi, ktorému ideálne nabil Rosseli Olsen – 2:3. Lotyši sa nevzdávali a dočkali sa vyrovnania po tom, ako Rubins prekvapil z uhla Haukelanda.

V závere sa čakalo, ktorý tím urobí rozhodujúcu chybu. Domáci ustáli tri oslabenia za sebou, v predĺžení potom sami nevyužili presilovku 4 na 3 a tak prišli na rad nájazdy. V nich za Lotyšov skóroval Darzinš, kým za Nórov boli úspešní Olden aj Haga.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport