Na hlavný obsah

EMA schválila použitie vakcíny od Pfizeru pre deti od 12 rokov

Dosiaľ bola povolená pre všetkých od 16 rokov.

EMA schválila použitie vakcíny od Pfizeru pre deti od 12 rokov
EMA schválila používanie vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech pre osoby vo vekovej kategórii 12 - 15 rokov. Foto: TASR/AP

Európska agentúra pre lieky (EMA) povolila používanie vakcíny proti koronavírusu Comirnaty od konzorcia Pfizer/BioNTech u mládeže vo veku od 12 do 15 rokov. Oznámili to v piatok (28. 5.) predstavitelia agentúry na sociálnej sieti. Touto vakcínou sa zatiaľ očkujú ľudia od 16 rokov.

Látka by sa mala aplikovať rovnako ako doteraz pri už schválenej kategórii starších, teda dvoma injekciami v rozmedzí aspoň troch týždňov.

Ide o prvý preparát v Európskej únii, ktorý dostal súhlas EMA s nasadením u detí. K podobnému kroku sa už skôr rozhodli úrady v USA či Kanade.

Do klinickej štúdie tejto látky sa zapojilo viac ako 2 000 dospievajúcich v stanovenom veku. Polovica dospievajúcich dostala vakcínu a polovica placebo.

V skupine zaočkovanej vakcínou sa nevyskytol žiaden prípad nákazy, v skupine s placebom sa vyskytlo 16 prípadov, referuje zo stanoviska EMA Štátny ústav pre kontrolu liečiv.

Toto klinické skúšanie ukazuje až 100-percentnú účinnosť vakcíny, avšak skutočná účinnosť sa odhaduje na 75-100 %. Zaočkovanej skupine sa merala aj hladina protilátok, ktorá bola veľmi podobná ako v skupine očkovaných vo veku 16-25 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet