Na hlavný obsah

Európska únia zatiaľ nepredĺžila zmluvu s AstraZenecou

Ku kvalite vakcíny sa eurokomisár Breton vyjadril pozitívne.

Európska únia zatiaľ nepredĺžila zmluvu s AstraZenecou
Na snímke injekčné striekačky a vakcína proti ochoreniu Covid-19 od spoločnosti AstraZeneca. Foto: TASR/AP

Európska únia nepredĺžila zmluvu s britsko-švédskou farmaceutickou spoločnosťou AstraZeneca. V nedeľu (9. 5.) to vyhlásil eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton, ktorého citovala agentúra DPA. Zmluva aktuálne platí do konca júna. „Neobnovili sme tento kontrakt pre obdobie po júni. Uvidíme, čo sa stane,“ dodal.

Európska komisia pred dvoma týždňami zažalovala firmu za nedodržanie kontraktu. Podľa komisie nedokázala prísť so spoľahlivou stratégiou, ktorá by zabezpečila včasné doručenie vakcín.

Problémy s dodávkami preparátu od AstraZenecy boli od začiatku roka hlavnou príčinou pomalého rozjazdu očkovania v krajinách EÚ. Firma v prvom štvrťroku dodala štátom zhruba 30 miliónov dávok, sľúbila však takmer štyrikrát toľko. Od apríla do júna potom plánuje doručiť 70 miliónov namiesto očakávaných 180 miliónov.

Obavy z toho, že očkovacia látka proti ochoreniu COVID-19 od AstraZenecy môže v mimoriadne zriedkavých prípadoch spôsobovať krvné zrazeniny, podnietili viaceré krajiny k tomu, aby neodporúčali jej používanie pri očkovaní mladších ľudí. Breton na predmetnú vakcínu vyjadril pozitívny názor. „Je to dobrá vakcína,“ podotkol.

V sobotu (8. 5.) šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová potvrdila, že EÚ uzavrela dohodu s konzorciom Pfizer/BioNTech o dodaní ďalších 1,8 miliardy dávok vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Uviedla, že EK uzavrela dohodu o garantovaných 900 miliónoch dávok s možnosťou ďalšieho nákupu rovnakého množstva s konzorciom Pfizer/BioNTech na roky 2021 až 2023.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet