Na hlavný obsah

Hongkonský aktivista Wong si odsedí za mrežami ďalších desať mesiacov

Už teraz si odpykáva dva tresty.

Hongkonský aktivista Wong si odsedí za mrežami ďalších desať mesiacov
Hongkonský prodemokratický aktivista Joshua Wong. Foto: TASR/AP

Hongkonský prodemokratický aktivista Joshua Wong strávi ďalších desať mesiacov vo väzení. Súd mu vo štvrtok (6. 5.) vymeral takýto trest za účasť na nepovolenom zhromaždení, ktoré sa konalo vlani 4. júna, informuje agentúra Reuters. Wong a ďalší ľudia si vtedy pripomínali krvavé potlačenie protivládnych protestov na pekinskom námestí Tchien-an-men čínskou armádou v roku 1989.

Dvadsaťštyriročný Wong si už teraz vo väzení odpykáva dva tresty súvisiace s masovými prodemokratickými demonštráciami z roku 2019. K účasti na spomienkovej akcii zo 4. júna 2020 sa minulý týždeň priznal, a tak mu súd trest z pôvodne navrhovaných 15 mesiacov znížil na desať mesiacov. Portál Hongkong Free Press (HKFP) uviedol, že okrem Wonga poslal súd za mreže na dobu od štyroch do šiestich mesiacov ešte troch ďalších aktivistov.

Kým pevninská Čína znemožňuje akékoľvek pripomienky zásahu bezpečnostných síl zo 4. júna 1989 proti demonštrantom, v Hongkongu a na Taiwane sa pravidelne konajú. V Hongkongu pripomienku vlani prvýkrát zakázali, údajne pre obavy zo šírenia koronavírusu. Hongkong bol pritom vtedy zasiahnutý pandémiou ochorenia COVID-19 minimálne. Tento rok úrady opäť pre koronavírus zakázali zhromaždenia, napísal HKFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet