Na hlavný obsah

Komplikované cestovanie do zahraničia – Slovensku chýbajú jednotné očkovacie preukazy

Niektorí Slováci sa vynašli.

Komplikované cestovanie do zahraničia – Slovensku chýbajú jednotné očkovacie preukazy
Ilustračná foto. Foto: RTVS

Slováci už môžu cestovať do zahraničia aj za rekreáciou. Mnohí si už preto dovolenky začali plánovať. A to aj napriek tomu, že takzvané „zelené pasy“, ktoré potvrdzujú, že je turista zaočkovaný proti koronavírusu, ešte nie sú zavedené do praxe.

Viacerí sa však vynašli a zaobstarali si medzinárodný očkovací preukaz. Problém je však v tom, že pečiatku im doň nemôžu dať v očkovacom centre, a preto sa začali plniť ambulancie všeobecných lekárov.

Po každej dávke vakcíny proti ochoreniu COVID-19 dostane zaočkovaný potvrdenie. To však nebude stačiť v prípade, ak plánuje ísť na dovolenku. Viaceré štáty už medzi sebou uzatvárajú dohody o dokladoch, ktoré budú vzájomne na hraniciach turistom uznávať. Napríklad Maďarsko už takto uzavrelo dohodu so siedmimi štátmi. Slovensko medzi nimi nie je.

„Nemáme národné očkovacie certifikáty v jednotnej podobe. Česko, Poľsko, Maďarsko, Rakúsko a Nemecko si budú vzájomne uznávať potvrdenia o očkovaní, pretože tieto štáty ich vydávajú jednotné,“ uviedol nezaradený poslanec Richard Raši na margo vakcinačných certifikátov.

Dohoda s Maďarskom?

Poslanec György Gyimesi (OĽANO) hovorí, že slovenské potvrdenia o očkovaní by mohli byť prílohou takejto dohody s Maďarskom. „V praxi by to fungovalo tak, že policajti na hraniciach dostanú vzor očkovacích preukazov a na základe tohto budú púšťať občanov SR do Maďarska,“ povedal.

Podľa hovorkyne Bratislavského samosprávneho kraja Lucie Forman si ľudia vo vakcinačných centrách pýtajú okrem potvrdenia o očkovaní aj pečiatku do vlastných preukazov. „Príde človek, ktorý ma nejaký svoj vlastný preukaz alebo očkovací preukaz, alebo kartičku a chcel by pečiatku priamo tam,“ dodala pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Kým Európska únia zavedie používanie tzv. zelených certifikátov ľudia by mohli využiť medzinárodný očkovací preukaz, ktorý je dostupný aj v papiernictve. Lekár Ivan Bakoš, ktorý je autorom tohto preukazu, hovorí, že v poslednom čase je oň zvýšený záujem. Potvrdenie doň však nemôže dať hocikto. „Musí to byť zakončené okrúhlou pečiatkou, ktorú majú k dispozícii len pracoviská, ktoré sú na toto určené,“ zdôraznil Bakoš.

Dodal, že potvrdenie môže lekár vystaviť až po druhej dávke očkovania proti koronavírusu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko