Na hlavný obsah

Korčok: EÚ musí byť aktívnejšia v otázkach nevyriešených konfliktov u susedov

Rezort diplomacie ich považuje za spoločné ohrozenie.

Korčok: EÚ musí byť aktívnejšia v otázkach nevyriešených konfliktov u susedov
Slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok (uprostred), šéf nemeckej diplomacie Heiko Maas (vľavo) a rakúsky rezortný kolega Alexander Schallenberg (vpravo) diskutujú na stretnutí ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ v Lisabone. Foto: TASR/AP

Ak chce byť Európska únia globálnym aktérom, musí byť aktívnejšia v otázkach nevyriešených konfliktov vo svojom východnom susedstve. Na tradičnom neformálnom zasadnutí šéfov diplomacií členských krajín EÚ v portugalskom Lisabone to uviedol minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS).

Témou štvrtkového (27. 5.) stretnutia šéfov diplomacií členských štátov boli perspektívy riešenia a možnosti zmeny prístupu Únie k nevyriešeným konfliktom na východ od hraníc Únie.

Spoločná bezpečnostná hrozba

„Bezpečnosť Európy je nedeliteľná, preto sa Únia musí intenzívnejšie angažovať v otázke nevyriešených konfliktov vo svojom východnom susedstve,“ vyhlásil Korčok a poukázal na konflikty na Ukrajine a v Moldavsku, ktoré sú v bezprostrednom hneď za hranicami EÚ.

„Na južnom Kaukaze sú ďalšie tri nevyriešené konflikty, pričom práve konflikt o Náhorný Karabach je trpkým pripomenutím toho, ako rýchlo sa môže „zamrznutý konflikt“ pretransformovať do plne rozvinutej vojny, ktorá medzi Arménskom a Azerbajdžanom vypukla na jeseň minulého roku,“ doplnil.

Slovenský rezort diplomacie považuje existenciu nevyriešených konfliktov nielen za bezpečnostnú hrozbu, je podľa neho aj prekážkou rýchlejšieho rozvoja a transformácie východných partnerov Únie.

Izraelsko-palestínsky konflikt

Dianie na Blízkom východe ministrom priblížil šéf rezortu diplomacie Jordánska Ajman Safadi. Hovorili s ním aj o možnostiach mierového riešenia irzaelsko-palestnískeho konfliktu.

Zníženie napätia po dohodnutom prímerí treba podľa slovenského ministerstva zahraničných vecí využiť na hľadanie udržateľného riešenia, ktoré by malo viesť k dvojštátnemu usporiadaniu „v súlade s rezolúciami Bezpečnostnej rady OSN a na základe medzinárodne odsúhlasených parametrov“

Vzťahy s Afrikou najmä o migrácii

Ministri hovorili aj o prioritách vo vzťahoch s Afrikou, ktoré treba podľa slovenského rezortu diplomacie posilniť. „Z pohľadu Slovenska považujeme za dôležité klásť dôraz na rozvoj obchodno-ekonomickej spolupráce, udržateľný rast, bezpečnosť a stabilitu,“ uviedol rezort. Za významnú tému považuje migráciu, ktorá musí byť súčasťou vzájomného politického dialógu s africkými partnermi „so zameraním na základné príčiny nelegálnej migrácie a readmisné postupy, kde by mali niesť svoju časť zodpovednosti“.

Ďalšou témou rokovaní boli vzťahy EÚ s indicko-tichomorským regiónom, kde sa pozornosť EÚ čoraz viac zameriava na príspevok k stabilite, prosperite a trvalo udržateľnému rozvoju regiónu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko