Na hlavný obsah

Lengvarský ukázal jednotný očkovací certifikát, ľudia oň môžu žiadať od pondelka

Certifikát je v medzinárodnom prevedení.

Lengvarský ukázal jednotný očkovací certifikát, ľudia oň môžu žiadať od pondelka
Na snímke vľavo minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský a v popredí doklad pre pacienta o zaočkovaní proti ochoreniu Covid-19. Foto: TASR

Od pondelka 24. mája bude na stránke korona.gov.sk fungovať e-mailová adresa, kde si ľudia budú môcť požiadať o medzinárodný očkovací certifikát. Ministerstvo zdravotníctva rokuje aj s poisťovňami, chce, aby bol očkovací certifikát dostupný priamo v aplikácii poisťovne. Na návšteve veľkokapacitného očkovacieho centra na Národnom futbalovom štadióne (NFŠ) v Bratislave to uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

Všetky technické veci pre očkovací preukaz by mali byť splnené, povedal Lengvarský. Momentálne rezort zdravotníctva komunikuje s očkovacími centrami, aby mohli rôzne typy potvrdení nahradiť jedným certifikátom.

Medzinárodný doklad pre pacienta o zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19.Foto: TASR
Foto: TASR

Lekár a riaditeľ odboru zdravotníctva Úradu BSK Tomáš Szalay verí, že koncom júna bude fungovať tzv. zelený pas pre potvrdenie očkovania. Zároveň prosí ľudí, aby do očkovanie centra na NFŠ nechodili ľudia pre potvrdenie medzinárodného očkovacie certifikátu. „Nemáme na to časovú kapacitu. Je to všetko rozrátané na sekundy. Potvrdzovanie preukazov trvá minútu, dve, a to si jednoducho nemôžeme dovoliť,“ skonštatoval Szalay.

Minister zdravotníctva v priestoroch NFŠ uviedol, že budú musieť vyriešiť to, že niekoľko tisíc ľudí sa odhlásilo z očkovania druhou dávkou od AstraZenecy. To, aby sa ľudia mohli preočkovať vakcínou od inej spoločnosti, musia rozhodnúť odborníci. Problém by tak nemal byť v takom prípade ani s certifikátom, poznamenal Lengvarský. Opäť vyzval ľudí, aby sa hlásili na očkovanie proti koronavírusu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko