Na hlavný obsah

Na istanbulskom chráme Hagia Sofia sa objavil nápis „Niet boha okrem Alaha“

Chrám bol do vlaňajšieho leta dlhé roky múzeom.

Na chráme Hagia Sofia (chrám Božej Múdrosti, pozn. red.), ktorý je jednou z dominánt Istanbulu, sa pred niekoľkými dňami objavil obrovský svetelný nápis La ilahe illallah (Niet boha okrem Alaha, pozn.). Podľa tureckej televízie TRT sa tam moslimské vyznanie objavilo prvýkrát po 87 rokoch. Chrám bol totiž desiatky rokov múzeom, než z neho vlani turecký prezident Recep Tayyip Erdogan urobil opäť mešitu.

https://twitter.com/YaAllah_786/status/1391753411813511168

Obrovský nápis zavesený medzi minaretmi chrámu, ktorý je pamiatkou UNESCO, by tam mal podľa niektorých zdrojov zostať do konca ramadánu – pôstneho moslimského mesiaca, ktorý končí tento týždeň. Vešanie náboženských nápisov medzi mešity počas ramadánu je stará tradícia z čias Osmanskej ríše.

Od vlaňajšieho júla sa tak v chráme opäť konajú moslimské modlitby, počas ktorých sú kresťanské ikony na stenách zakryté závesmi. Inak je Hagia Sofia aj naďalej prístupná turistom.

Vládu prezidenta Erdogana v posledných rokoch kritizujú za čoraz väčší príklon k islamizmu, ktorý podľa nedávnej britsko-izraelskej štúdie čoraz viac preniká aj do tureckých učebníc. Vlani v lete sa na mešitu zmenil tiež istanbulský chrám Svätého spasiteľa v Chóre preslávený radom byzantských fresiek. Aj ten bol vyše 70 rokov múzeom a je pamiatkou svetového dedičstva UNESCO.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet