Na hlavný obsah

Nemecko schválilo plán dosiahnutia uhlíkovej neutrality

Za cieľ si stanovilo rok 2045.

Nemecko schválilo plán dosiahnutia uhlíkovej neutrality
Les v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko. Foto: TASR/AP

Nemecko dosiahne neutralitu emisií skleníkových plynov v roku 2045, čo je o päť rokov skôr oproti pôvodnému plánu. Nový a ambicióznejší plán, ktorý bude zakotvený v chystanej novele zákona o ochrane klímy, schválila v stredu (12. 5.) vláda kancelárky Angely Merkelovej.

Ministerka pôdohospodárstva Julia Klöcknerová uviedla, že po dosiahnutí neutrality chce mať Nemecko emisie záporné, bude teda neutralizovať viac skleníkových plynov, než ich bude vypúšťať.

„Týmto zákonom dosiahneme väčšiu medzigeneračnú spravodlivosť, väčšiu istotu pre plánovanie a dôslednú ochranu klímy,“ uviedla k chystanej novele ministerka životného prostredia Svenja Schulzeová. Dodala, že zákon nepovedie k zničeniu hospodárstva, ale k jeho prestavbe a modernizácii.

Návrh zákona stanovuje šesť oblastí, ktoré musia ráznejšie emisie znížiť. Sú to energetický sektor, priemysel, budovy, doprava, poľnohospodárstvo a odpadové hospodárstvo. Chystaná novela zohľadňuje tiež ekosystém, pri ktorom sa v roku 2045 počíta s trojpercentným podielom na rovnovážnom stave.

Nemecko chce v ochrane klímy postupovať rýchlejšie ako Európska únia, ktorá s neutralitou počíta v roku 2050. Do roku 2030 bude Nemecko podľa nových cieľov v porovnaní s rokom 1990 produkovať o 65% emisií skleníkových plynov menej. Doterajší plán počítal s hodnotou 55%. Do roku 2040 sa chce Nemecko priblížiť k hranici deväťdesiatich percent.

Úprava ekologických plánov je reakciou na rozhodnutie nemeckého ústavného súdu. Ten v apríli nariadil, aby zákonodarcovia jasnejšie definovali ciele na obmedzenie emisií skleníkových plynov po roku 2030. Súčasný zákon o ochrane klímy označil súd za nedostatočný a znevýhodňujúci budúce generácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet