Na hlavný obsah

Po izraelských náletoch zomrelo viacero vrchných veliteľov Hamasu, potvrdilo hnutie

Izrael útočil v odvete za raketové útoky.

Po izraelských náletoch zomrelo viacero vrchných veliteľov Hamasu, potvrdilo hnutie
Hasiči prehľadávajú zničené budovy po izraelskom leteckom útoku v pásme Gazy. Foto: TASR/AP

Palestínske islamistické hnutie Hamas v stredu 12. mája potvrdilo, že počas izraelských leteckých útokov prišli o život viacerí z jeho vrchných veliteľov vrátane veliteľa v meste Gaza. Informovala o tom agentúra AFP.  Izraelská bezpečnostná služba Šin Bet podľa AFP určila totožnosť ďalších štyroch vrcholných predstaviteľov Hamasu.

Izrael zasiahol viacero cieľov v pásme Gazy v reakcii na útoky Palestínčanov, ktorí od pondelka (10. 5.) na územie Izraela vypálili viac ako 1 000 rakiet, píše AFP.

Ministerstvo zdravotníctva v pásme Gazy oznámilo, že počet Palestínčanov usmrtených počas útokov sa zvýšil na 53 vrátane 15 detí. Približne 320 ľudí utrpelo zranenia.

Raketové útoky palestínskych militantov z pásma Gazy na ciele v Izraeli a odveta Izraela za ne v podobe náletov pokračujú už piaty deň. Ide o najhoršie boje od operácie izraelských síl voči pásmu Gazy v roku 2014. Podnietili ich násilné potýčky medzi palestínskymi demonštrantmi a izraelskou políciou, ktoré vypukli začiatkom mája v okolí mešity al-Aksá v Jeruzaleme, posvätnom mieste židov i moslimov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet