Na hlavný obsah

Po zaočkovaní sa koronavírusom nakazilo menej ako 0,5 percenta ľudí

Žiadna očkovacia látka nemá stopercentnú účinnosť.

Po zaočkovaní sa koronavírusom nakazilo menej ako 0,5 percenta ľudí
Na snímke ľudia čakajúci na očkovanie v Banskej Belej 28. apríla. Foto: TASR

Do 22. apríla zaznamenal Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR 6 141 prípadov pozitivity na koronavírus u zaočkovaných osôb. Po zaočkovaní sa tak nakazilo menej ako 0,5 percenta ľudí. ÚVZ o tom informoval na webovej stránke.

Po prvej dávke vakcíny išlo o 4 647 prípadov pozitivity po očkovaní, čo je 0,47 percenta zo všetkých 987 555 zaočkovaných osôb. „Po druhej dávke vakcíny bez ohľadu na čas, ktorý uplynul po jej podaní, sme zaznamenali celkom 1494 prípadov pozitivity, čiže 0,4 percenta z 382 953 zaočkovaných druhou dávkou,“ spresnil ÚVZ. Zároveň dodal, že druhá dávka poskytne komplexnú ochranu očkovanej osobe 14 dní po jej podaní. „Po viac ako 14 dňoch po druhej dávke očkovania sme zaznamenali 609 prípadov, čo predstavuje 0,16 percenta zo zaočkovaných druhou dávkou,“ uviedol úrad.

ÚVZ pripomenul, že žiadna očkovacia látka nemá stopercentnú schopnosť vyvolať u očkovaného tvorbu protilátok. Tvorba ochranných protilátok po očkovaní závisí aj od imunitného systému osoby. U malého percenta ľudí tak reakcia vyvolaná vakcínou nemusí postačovať.

„Vo všeobecnosti tiež nemožno vylúčiť, že k infekcii SARS-CoV-2 u zaočkovaných došlo krátko pred podaním vakcíny, respektíve ešte pred vytvorením dostatočných hladín ochranných protilátok v tele,“ vysvetlil ÚVZ. Očkovanie tak podľa úradu predstavuje bezpečnú a účinnú ochranu nielen jednotlivca, ale aj kolektívnu ochranu komunity a celej spoločnosti.

„Očkovanie zabezpečuje vysokoúčinnú ochranu pred ochorením, bráni šíreniu nákazy v populácii, priamo napomáha znižovať počet úmrtí na COVID-19 a v konečnom dôsledku znižuje záťaž na zdravotnícke zariadenia a systém starostlivosti o pacientov,“ zdôraznil ÚVZ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko