Na hlavný obsah

Pri policajnom zásahu vo favele v Riu de Janeiro zomrelo najmenej 25 ľudí

Pri akcii zomrel jeden policajt.

Pri policajnom zásahu vo favele v Riu de Janeiro zomrelo najmenej 25 ľudí
Muž kráča okolo vojakov, ktorí hliadkujú pri obrnenom vozidle v v Riu de Janeiro. Foto: TASR/AP

Pri štvrtkovej (6. 5.) policajnej akcii v jednom zo slumov v brazílskom Riu de Janeiro zahynulo najmenej 25 ľudí. Informovali o tom svetové tlačové agentúry. Polícia vykonala zásah proti gangu Comando Vermelho, ktorý patrí k najaktívnejším organizáciám zameraným na distribúciu drog v brazílskom meste. Počet mŕtvych počas policajnej operácie patrí k najvyšším za posledné roky.

Podľa agentúry AFP polícia zasiahla v štvrti Jacarezinho proti skupinám, ktoré využívajú maloletých na predaj drog. Na operáciu bezpečnostné sily použili vrtuľníky a obrnené vozidlá, ktoré poslúžili na prekonanie barikád v uliciach. Na videozáberoch zo slumu vidieť utekajúcich ozbrojencov a počuť výbuchy. Agentúra EFE uviedla, že operácie sa zúčastnilo vyše 200 policajtov.

„Je to najvyšší počet mŕtvych pri policajnom zásahu v Riu de Janeiro,“ uviedol šéf polície Ronaldo Oliveira. Dodal, že medzi mŕtvymi je jeden policajt a niekoľko vodcov drogových organizácií. Počas zásahu sa zranilo niekoľko ľudí vrátane pasažierov metra, ktorí sa ocitli uprostred prestrelky. Najmenej desať ľudí zatkli.

Násilné strety medzi políciou a gangmi sú v Riu de Janeiro relatívne časté. Brazílsky najvyšší súd bezpečnostným silám nariadil, aby zásahy v mestských slumoch obmedzili počas epidémie covidu len na „mimoriadne prípady“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet