Na hlavný obsah

Pri protestoch v Berlíne došlo k stretom medzi radikálmi a políciou

Zatknutých bolo viacero osôb.

Pri protestoch v Berlíne došlo k stretom medzi radikálmi a políciou
Protestujúci sa zhromažďujú pri príležitosti Sviatku práce 1. mája 2021 v Berlíne. Foto: TASR/AP

V Berlíne sa v sobotu (1. 5.) konalo takmer 20 prvomájových demonštrácií ľavicových i pravicových skupín, na ktoré dohliadali tisíce policajtov. Vo štvrti Neukölln došlo k ostrým potýčkam medzi ľavicovými radikálmi a policajtmi, ktorých bolo po celom meste nasadených vyše 5 600.

Policajti podľa agentúry DPA čelili na triede Sonnenalle hádzaniu kameňov a sklených fliaš. Ďalší účastníci „revolučnej demonštrácie 1. mája“ ich napádali vo chvíľach, keď sa pokúšali v dave zadržať najagresívnejších jedincov. Demonštranti na mieste podpaľovali smetné koše a barikády z paliet, zasahovať preto museli aj hasiči. Časť demonštrantov nedodržiavala epidemické opatrenia, zatknutých bolo viacero osôb.

Do ulíc nemeckej metropoly podľa denníka Berliner Zeitung vyšlo aj niekoľko stoviek stúpencov hnutia Querdenken, ktorí 1. máj využili na protest proti opatreniam, ktoré majú brániť šíreniu ochorenia COVID-19. Skupina, ktorej názov znamená nekonvenčné či iné myslenie, je označovaná za hnutie „popieračov covidu“, pravicových aktivistov a odporcov očkovania. Akciu sprevádzali protiprotesty ľavicových aktivistov s antifašistickými symbolmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet