Na hlavný obsah

Pri streľbe na Floride zomreli najmenej dvaja ľudia

Ďalších minimálne 20 ľudí sa zranilo.

Pri streľbe na Floride zomreli najmenej dvaja ľudia
Na snímke americkí policajti. Foto: TASR/AP

Dvaja ľudia prišli o život a najmenej 20 ďalších utrpelo zranenia pri nedeľňajšej (30. 5.) hromadnej streľbe neďaleko amerického mesta Miami na Floride, keď trojčlenný gang začal náhodne strieľať do davu ľudí, ktorí prišli na koncert. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na miestnu políciu.

K streľbe došlo v skorých ranných hodinách v areáli biliardovej haly pri meste Miami Gardens severozápadne od centra pobrežného Miami, kde sa konalo hudobné podujatie a niekoľko ľudí stálo vonku. Náhle sa k davu priblížilo vozidlo SUV, z ktorého „vystúpili tri osoby a začali náhodne strieľať do davu“, uvádza sa vo vyhlásení polície v okrese Miami-Dade. Trojica mužov následne nasadla do auta a z miesta činu utiekla.

Keď dorazili prví záchranári, našli dve obete a najmenej 20 zranených, ktorých previezli do nemocníc. Minimálne jedna osoba je v kritickom stave. Šéf miestnej polície Alfredo Ramirez tento incident na twitteri odsúdil ako „cielený a zbabelý násilný čin s použitím zbraní“. Páchateľov nazval „chladnokrvnými vrahmi“ a prisľúbil, že polícia zaistí v tejto veci spravodlivosť.

AFP upozorňuje, že k smrteľným násilným činom v súvislosti s použitím zbraní dochádza v USA často a ich cieľom sa stávajú i školy, nákupné centrá či pracoviská. V uplynulom roku sa ich počet značne zvýšil. Nezisková organizácia Gun Violence Archive (GVA) vlani evidovala v Spojených štátoch viac než 43 000 úmrtí v dôsledku násilia páchaného strelnými zbraňami vrátane samovrážd.

V posledných mesiacoch došlo k takýmto činom napríklad v budove organizácie FedEx v Indianapolise, v úradnej budove v Kalifornii, v obchode s potravinami v Colorade, ako aj v niekoľkých wellness centrách v Atlante. Americký prezident Joe Biden nazval násilie páchané v USA strelnými zbraňami „epidémiou“, ktoré podľa neho spôsobuje „medzinárodnú blamáž“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet