Na hlavný obsah

Ruská vláda schválila zoznam nepriateľských štátov, zaradila naň Česko a USA

Vytvorenie zoznamu nariadil Putin koncom apríla.

Ruská vláda schválila zoznam nepriateľských štátov, zaradila naň Česko a USA
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: SITA/AP

Ruská vláda v piatok (14. 5.) oficiálne zaradila Česko a USA na zoznam „nepriateľských štátov“. Stalo sa tak na pozadí pretrvávajúceho napätia medzi Moskvou a Západom, informuje tlačová agentúra AFP.

Ruská vláda zverejnila zoznam „nepriateľských štátov“, ktorý nateraz zahŕňa iba USA a Česko. České veľvyslanectvo v Moskve bude na základe tohto opatrenia môcť zamestnať nanajvýš 19 ruských pracovníkov a americká ambasáda žiadnych, uviedla Moskva.

„Ak by to bolo nutné“, Moskva môže vydať úplný zákaz najímania ruských občanov na prácu na miestnych veľvyslanectvách a konzulátoch. Tým by sa výrazne skomplikovala činnosť diplomatických zastúpení.

„Schváliť priložený zoznam krajín, ktoré voči Rusku, ruským občanom alebo ruským právnickým osobám páchajú nepriateľské činy,“ uvádza sa v príkaze zverejnenom v piatok na oficiálnej ruskej vládnej webovej stránke legislatívnych informácií, dopĺňa tlačová agentúra TASS.

Vypracovanie zoznamu nariadil Putin

Opatrenia budú prijaté v súlade s dekrétom č. 243, ktorý obmedzuje počet miestnych zamestnancov pracujúcich na zahraničných diplomatických misiách. Ruský prezident Vladimir Putin ho podpísal 23. apríla. Nariadil vtedy vypracovanie spomínaného zoznamu nepriateľských štátov, na ktoré sa budú tieto obmedzenia vzťahovať.

Najnovší krok Moskvy k Českej republike je pokračovaním roztržky, ktorá sa začala po oznámení Prahy zo 17. apríla, že z výbuchov v muničnom sklade vo Vrběticiach v roku 2014 sú dôvodne podozriví agenti ruskej vojenskej rozviedky GRU, pripomína internetový spravodajský portál Novinky.cz.

Česko a Rusko si následne vzájomne vypovedali desiatky diplomatov a česká vláda vyradila ruskú spoločnosť Rosatom z tendra na rozšírenie jadrovej elektrárne Dukovany.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet