Na hlavný obsah

Sme rodina do parlamentu predloží zákon o podpore nájomného bývania

Prvé byty chce odovzdávať v roku 2023.

Sme rodina do parlamentu predloží zákon o podpore nájomného bývania
Foto: TASR

Podpredseda vlády SR pre legislatívu a strategické plánovanie Štefan Holý v piatok 28. mája uviedol, že hnutie Sme rodina do Národnej rady (NR) SR predloží návrh zákona o podpore štátneho nájomného bývania.

Odhadol, že prvé byty by do užívania mohli byť dané v roku 2023, do roku 2030 predpokladá, že do užívania sa odovzdá 100 000 bytov. Množstvo vystavaných bytov bude podľa neho závisieť od dopytu.

„Peniaze sú pripravené,“ uviedol Holý a spresnil, že výstavba sa sústredí predovšetkým do Bratislavy a ostatných krajských miest, kde je podľa vicepremiéra bývanie najnedostupnejšie. „O podmienkach sa stále rokuje,“ dodal.

Holý tiež povedal, že štátne nájomné byty budú mať pozitívny vplyv na štátny rozpočet. „Prepočty ukazujú, že pri preinvestovanej miliarde zo súkromných investícií je zisk 310-320 miliónov pre štát,“ uviedol. Doplnil, že na 10 000 bytov pripadne tiež zhruba 1 600 pracovných miest pre infraštruktúru, ktorá sa v okolí rozvinie.

Predseda hnutia Boris Kollár upozornil na rastúcu cenu nehnuteľností, ktorá je podľa neho spôsobená veľkým dopytom po bývaní a slabou ponukou. Ceny nehnuteľností podľa neho narástli od roku 2015 o 42 %, kým priemerná mzda len o 28 %. „Nožnice sa otvárajú a ľudia si pomaly nemôžu dovoliť vlastné bývanie,“ vyhlásil Kollár a bývanie označil za „absurdne nedostupné“.

Podľa poslanca Miloša Svrčeka (Sme rodina) chcú výstavbou zastaviť odliv ľudí do zahraničia. Najdôležitejšia je podľa neho transparentnosť v otázke prideľovania bytov. „Dôjde k zriadeniu platformy ponuky nájomných bytov v danej lokalite. Záujemca si vyberie voľný byt, ktorý sa rezervuje. O pridelení rozhodne pc na základe pridelených kritérií a rýchlosti rezervácie,“ špecifikoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika