Na hlavný obsah

Štátna pomoc zamestnávateľom by mohla po novom závisieť od farby okresu

Rezort práce ju plánuje naviazať na covidový automat.

Štátna pomoc zamestnávateľom by mohla po novom závisieť od farby okresu
Na archívnej snímke z októbra minulého roka minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) predstavuje plán pomoci, tzv. Prvú pomoc+. Foto: TASR

Aj po odznení kritických pandemických mesiacov bude rezort práce naďalej zamestnávateľom vyplácať finančnú pomoc. Po novom by však nárok a výška príspevku mala súvisieť s covidovým automatom. Podľa návrhu ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) by sa tak peniaze z podporných schém mali rozdeľovať podľa vývoja pandemickej situácie v danom okrese. Klub 500 vidí takéto riešenie ako zmätočné, Konfederácia odborových zväzov (KOZ) sa zasa obáva zbytočnej administratívy.

„Zatiaľ je náš návrh taký, že keď by boli prvé, najhoršie fázy, to znamená čierna a bordová, tak by platili nejaké podmienky pomoci. Ak by bola červená a ružová, platili by iné podmienky pomoci. A o tej výške práve teraz debatujeme,“ spresnil Krajniak pre Rádiožurnál. Zamestnávatelia by tak podľa ministra vedeli jednoduchšie predvídať vývoj ekonomickej situácie v danom okrese.

Kritika opozície

Nezaradený poslanec a podpredseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Erik Tomáš však návrh považuje za nezmyselný. „Nechápem, prečo by takáto finančná pomoc mala byť viazaná na automat. Obávam sa, že toto je opäť len cesta, ako šetriť na ľuďoch, ktorí sú už aj tak vyčerpaní pandémiou a nedostatočnou finančnou pomocou,“ uviedol Tomáš.

Riadiťeľ Klubu 500 Tibor Gregor tvrdí, že podporné schémy na udržanie zamestnanosti by sa nemali viazať na covidový automat. Domnieva sa, že takéto riešenie spôsobí iba chaos, pretože pandemickú situáciu vyhodnocuje ministerstvo zdravotníctva každý týždeň, čo znamená stále iné pravidlá. Problém vidí aj v tom, že niektoré firmy majú svoje prevádzky po celom Slovensku.

„Mohlo by sa stať, že jedna prevádzka v rámci jednej skupiny podnikov, ktorá je dodávateľom druhého podniku, ktorý bude v lepšej zóne. A jeden bude zatvorený, druhý bude otvorený, tým pádom to bude nefunkčné,“ priblížil možné komplikácie.

Asociácia malých a stredných podnikov súhlasí

Podobné riešenie navrhovala Slovenská asociácia malých a stredných podnikov. Jej prezident Vladimír Sirotka hovorí, že je správne nastaviť podmienky čerpania a výšku príspevku tak, aby reagovali na aktuálnu pandemickú situáciu. „Asi by to reálnejšie zobrazovalo skutočnosť, ten postih podnikateľa, a tým by sa mohla odvíjať aj určitá diferenciálna pomoc,“ uviedol.

Sociálni partneri návrh Krajniaka zatiaľ nevideli, avšak diskutovať by o ňom mali už tento týždeň, tvrdí prezident KOZ Marián Magdoško. Obáva sa ale, že nový návrh opätovne zaťaží firmy zbytočnou administratívou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika