Na hlavný obsah

Odborári o príspevku 333 eur: Pandémia zasiahla všetkých, no podľa vlády si milión detí pomoc nezaslúži

Považujú to za nespravodlivé.

Odborári o príspevku 333 eur: Pandémia zasiahla všetkých, no podľa vlády si milión detí pomoc nezaslúži
Na snímke vľavo predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) a vpravo premiér Eduard Heger (OĽANO) pri príležitosti predstavenia koaličného návrhu finančnej pomoci rodinám v hmotnej núdzi. Foto: TASR

Príspevok len pre deti z rodín v hmotnej núdzi je v čase pandémie nespravodlivý. Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR to uviedla v reakcií na v stredu (12. 5.) ohlásený koaličný návrh finančnej pomoci vo výške 333 eur na každé dieťa v rodinách s ťažkou finančnou situáciou, ktorý by sa mal v prvej fáze dotknúť viac ako 45 000 detí. „Pandémia zasiahla všetky rodiny, avšak vláda rozhodla, že ďalších takmer milión detí si pomoc od štátu napriek preukázateľne nižším príjmom ich rodičov nezaslúži,“ myslí si KOZ SR.

Posudzovať nárok na tento príspevok z hľadiska príjmov ústavných a zákonodarných činiteľov považuje za výsmech všetkým, ktorí pracujú za mnohonásobne nižšie mzdy, častokrát hraničiace s príjmovou chudobou. Predseda parlamentu a šéf strany Sme rodina Boris Kollár pri predstavovaní príspevku vyzdvihol jeho adresnosť na najviac zasiahnuté rodiny. Ako príklad uviedol, že keby sa prijal opozičný návrh príspevku v hodnote 300 eur na každé dieťa, on sám by dostal 3 000 eur. Skonštatoval, že to nepotrebuje, pretože má dobrý plat a podniká.

KOZ SR sa domnieva, že vláda akoby si neuvedomovala, že pandémia so sebou nesie aj prehĺbenie chudoby a sociálneho vylúčenia. „V dôsledku straty zamestnania, dlhodobého čerpania ošetrovného, či nemocenského došlo k zníženiu príjmov obyvateľov Slovenska a zvýšil sa počet ľudí pohybujúcich sa na hranici chudoby,“ upozornila s tým, že mnoho ľudí prepadlo cez sito štátnej schémy pomoci a nebola im zo strany štátu poskytnutá žiadna pomoc.

Magdoško: Výsmech pre rodiny, ktoré dávky nepoberajú

Podľa prezidenta KOZ SR Mariána Magdoška je takmer rok a pol trvajúca pandémia dostatočne dlhý čas na to, aby vláda našla efektívne riešenia pomoci a kompenzáciu výpadku príjmov pre jednotlivé skupiny osôb, pre ktoré bude mať koronakríza doslova existenčné následky. „Avšak pomôcť len rodinám s deťmi v hmotnej núdzi je výsmechom tým rodinám, ktoré síce nie sú poberateľmi týchto dávok, ale ich príjmy z práce sú také nízke, že pokryť bežné výdavky je takmer nemožné,“ uviedol.

Prísľub pomoci aj ďalším deťom zo strany vlády považuje KOZ SR len za alibizmus, ako prekryť toto nesystémové a nespravodlivé rozhodnutie. „Argument o obrovskom finančnom zaťažení, ak by bol príspevok vyplatený všetkým deťom, v porovnaní so stovkami miliónov eur investovaných do nezmyselného celoplošného antigénového testovania, neobstojí,“ dodal prezident KOZ SR Marián Magdoško.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika