Na hlavný obsah

Su Ťij sa prvý raz od vojenského prevratu v Mjanmarsku objavila na verejnosti

Postavila sa pred súd.

Su Ťij sa prvý raz od vojenského prevratu v Mjanmarsku objavila na verejnosti
Na archívnej snímke mjanmarská líderka Aun Schan Su Ťij. Foto: SITA/AP

Bývalá mjanmarská líderka Do Aun Schan Su Ťij, už väzobná vojenská junta, sa v pondelok (24. 5.) prvýkrát od februárového prevratu osobne objavila pred súdom. Krátko pred začatím súdneho pojednávania zaželala ľuďom pevné zdravie a zdôraznila, že jej politická strana Národná liga pre demokraciu (NLD) bola založená pre občanov a bude existovať dovtedy, kým budú existovať občania. Mjanmarské médiá minulý týždeň uviedli, že by táto strana, ktorá jasne zvíťazila v novembrových parlamentných voľbách, mohla byť čoskoro rozpustená.

Sedemdesiatpäťročnú nositeľku Nobelovej ceny za mier Su Ťij nebolo vidieť na verejnosti od februárového zadržania, predchádzajúce súdne pojednávania sa konali formou videokonferencie. „Su Ťij vyzerala v dobrom zdravotnom stave a pred súdnym pojednávaním sa asi na 30 minút osobne stretla so svojím právnym tímom,“ povedal agentúre Reuters právnik političky Thae Maun Maun.

Su Ťij, ktorej vláda bola zvrhnutá pri vojenskom prevrate 1. februára, čelí viacerým obvineniam od nelegálneho vlastníctva vysielačiek po porušenie zákona o ochrane štátneho tajomstva. Je v domácom väzení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet