Na hlavný obsah

USA blokujú vyhlásenie Bezpečnostnej rady OSN. Biden: Izrael má právo brániť sa

Kľúčový spojenec Izreala nesúhlasí so spoločným stanoviskom.

USA blokujú vyhlásenie Bezpečnostnej rady OSN. Biden: Izrael má právo brániť sa
Izraelské delostrelectvo páli na ciele v pásme Gazy na hraniciach Izraela s Gazou. Foto: TASR/AP

Bezpečnostná rada OSN mala v stredu (12. 5.) ďalšie mimoriadne zasadnutie o zhoršujúcich sa nepriateľských akciách medzi Izraelom a Palestínčanmi, ale opäť sa nedohodla na spoločnom vyhlásení. Nesúhlasili s ním Spojené štáty, kľúčový spojenec Izraela. Tlačovej agentúre AFP to uviedli nemenovaní diplomati.

Podľa viacerých zdrojov bolo 14 z 15 členov Bezpečnostnej rady (BR) OSN za prijatie spoločného vyhlásenia, zameraného na zmiernenie napätia. USA však pokladajú zasadnutie rady za dostatočný prejav znepokojenia nad situáciou a nemyslia si, že vyhlásenie by „pomohlo situáciu deeskalovať„, dodali diplomati agentúre AFP.

„Spojené štáty sa v zákulisí aktívne zapájajú do diplomatických diskusií so všetkými aktérmi a v celom regióne, aby takto upokojili situáciu. V tomto štádiu by bolo vyhlásenie rady kontraproduktívne,“ povedal jeden nemenovaný zdroj oboznámený s diskusiami.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu už skôr oznámil, že na Blízky východ odcestuje americký vyslanec a bude sa snažiť zmierniť napätie medzi Izraelom a Palestínčanmi.

Nesúhlas Washingtonu s vydaním vyhlásenia však vyvolalo frustráciu u štyroch členov rady z Európy – Nórska, Estónska, Francúzska a Írska – a v stredu neskoro večer zverejnili vlastné spoločné vyhlásenie. „Odsudzujeme ostreľovanie izraelského civilného obyvateľstva raketami z Gazy, ktoré odpaľuje Hamas a ďalšie militantné skupiny. Je to úplne neprijateľné a okamžite to musí prestať,“ uvádza sa vo vyhlásení.

„Veľké počty civilných obetí vrátane detí zabitých izraelskými náletmi v Gaze, ako aj Izraelčanov usmrtených raketami vystrelenými z Gazy sú znepokojujúce a neprijateľné. Vyzývame Izrael, aby prestal s osídľovaním, demoláciami domov a vysťahovávaním (Palestínčanov), a to aj vo východnom Jeruzaleme,“ píšu štyri krajiny.

Po otázke, prečo rada – orgán poverený udržiavaním mieru vo svete – nie je schopná otvorene povedať názor na izraelsko-palestínske zrážky, hovorca OSN Stéphane Dujarric vyjadril nádej, že čoskoro nastane obrat.

Biden: Izrael má právo brániť sa

Americký prezident Joe Biden v stredu vyhlásil, že „Izrael má právo brániť sa“ proti paľbe raketami vystrelenými hnutím Hamas a ďalšími palestínskymi skupinami z pásma Gazy.

Biden podľa tlačovej agentúry AP dodal, že sa rozprával s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a ich telefonát sa týkal niekoľko dní trvajúceho násilia, ktoré si vyžiadalo desiatky mŕtvych, aj na strane civilistov.

Šéf Bieleho domu novinárom povedal: „Očakávam a dúfam, že toto násilie Izrael čoskoro ukončí. Ale Izrael má právo brániť sa, keď nad jeho územím lietajú tisíce rakiet.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet