Na hlavný obsah

V cyperských parlamentných voľbách obhájila svoju pozíciu vládnúca strana

Mierne si polepšila krajná pravica.

V cyperských parlamentných voľbách obhájila svoju pozíciu vládnúca strana
Volebná miestnosť v Nikózii počas parlamentných volieb na Cypre v nedeľu 30. mája 2021. Foto: TASR/AP

V nedeľňajších (30. 5.) parlamentných voľbách na Cypre zvíťazila podľa konečných výsledkov tamojšia najväčšia politická strana, pravicovo-centristické Demokratické zhromaždenie (DISY) so ziskom 27,8 % hlasov (2016: 30,7 %). Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na ústrednú volebnú komisiu.

Na druhom mieste skončila s vyše 22 % hlasov ľavicová Pokroková strana pracujúceho ľudu (AKEL), ktorá je druhou najväčšou etablovanou stranou na tomto etnicky rozdelenom ostrove v Stredozemnom mori.

Tretia skončila stredopravicová Demokratická strana (DIKO), ktorá dostala 11,3 % hlasov.

Polepšila si krajná pravica

Zatiaľ čo prvé tri strany stratili v porovnaní s rokom 2016 viac ako tri percentá hlasov, krajne pravicový a xenofóbny Národný ľudový front (ELAM) si o tri percentuálne body polepšil a získal 6,78 % hlasov.

Nová strana Demokratický front (DIPA), ktorú založili odídenci z Demokratickej strany (DIKO), získala hneď v prvých voľbách štyri percentá hlasov.

Približne 558 000 oprávnených voličov si mohlo vybrať spomedzi 21 politických strán a zvoliť si tak 56 poslancov, ktorí budú v 80-člennom parlamente zastupovať cyperských Grékov.

Kampaňou rezonoval najmä reštart ekonomiky

Medzi hlavné predvolebné témy patrili tentoraz vyrovnávanie sa s koronavírusovou pandémiou a vytúžený ekonomický reštart krajiny spojený s aktuálne urýchleným tempom očkovania. Jednou z ďalších tém bola aj migrácia, keďže cyperská vláda trvá na tom, že limity pre prisťahovalectvo sú prekročené, a nedovolí už, aby sa na ostrove usadzovali ďalší prisťahovalci.

Minulý rok vypukol škandál okolo takzvaných zlatých pasov, ktoré dostávali aj občania nečlenských krajín EÚ, často s pochybnou minulosťou, výmenou za veľké investície. V dôsledku tejto kauzy odstúpil predseda parlamentu.

Voľby na Cypre nijako neovplyvnia činnosť vlády, keďže výkonná moc je sústredená v rukách prezidenta republiky. Voľba hlavy štátu sa uskutoční v roku 2023.

Cyprus je rozdelený od tureckej invázie z júla 1974, keď Ankara vyslala do severnej tretiny ostrova vojská v reakcii na pokus nacionalistických cyperských Grékov o prevrat. Cyperskí Gréci chceli ostrov pripojiť k Grécku. Cyprus je teraz členským štátom EÚ, ale fakticky ide len o južnú, grécku časť ostrova. Severnú republiku s prevažne tureckým obyvateľstvom uznáva len Ankara.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet