Na hlavný obsah

V Iráne budú súdiť francúzskeho turistu za špionáž, v púšti vypustil dron

V krajnom prípade mu hrozí aj trest smrti.

Francúza Benjamina Briera, ktorého pred rokom zatkli v Iráne pri návšteve národného parku, budu súdiť za špionáž a propagandu namierenú proti iránskemu režimu. Informovala o tom v nedeľu 30. mája agentúra AFP. Podľa nej obžalobu potvrdila tamojšia prokuratúra. Za špionáž hrozí v Iráne trest smrti a za propagandu proti systému tri mesiace až rok väzenia.

Tridsaťpäťročného Briera zatkli vlani v máji, keď v púšti na hranici medzi Iránom a Turkménskom vypustil bezpilotný stroj vybavený kamerou. Obvinenie zo špionáže odôvodnili tým, že fotil v zakázanej oblasti. Podľa jeho rodiny bol však v Iráne iba ako turista.

„Je to celé absurdné. Benjamin si upravil dodávku, aby mohol cestovať po svete. Na svojom instagrame má pobyt v Iráne zaznamenaný fotkami deň pod dni. Keby bol francúzsky agent, mal by veľmi zlé krytie,“ citovala tento týždeň televízia France 24 Brierovho advokáta.

Do Iránu Briere prišiel podľa francúzskych médií v decembri 2019, predtým cestoval po Belgicku, Holandsku, Nemecku, škandinávskych krajinách, po Balkáne aj po Turecku alebo Iraku.

Brierova rodina napísala tento týždeň otvorený list francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, v ktorom ho žiada o pomoc. „Pán prezident, žiadame vás o všetko možné diplomatické úsilie za jeho prepustenie,“ citovali francúzske médiá z listu.

Irán zadržal v minulosti viac cudzincov či ľudí s dvojitým občianstvom, ktorých obvinil zo špionáže. Napríklad vlani v máji odsúdili v Iráne na päťročné väzenie za ohrozenie národnej bezpečnosti antropologičku Faribu Adelkhahovú zatknutú v lete 2019. Dvadsaťšesťročnú ženu, ktorá má francúzske aj iránske občianstvo, prepustili vlani v októbri, ale je v domácom väzení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet