Na hlavný obsah

AstraZenecu by nemali podávať ani ľuďom nad 60 rokov, myslí si zástupca EMA

Niektoré štáty ju prestávajú podávať mladším.

AstraZenecu by nemali podávať ani ľuďom nad 60 rokov, myslí si zástupca EMA
Sídlo Európskej liekovej agentúry v holandskom Amsterdame a ampulka s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od firmy AstraZeneca. Foto: SITA/TASR/koláž RTVS

Štáty by mali prestať používať vakcíny firmy AstraZeneca aj pre ľudí starších ako 60 rokov. Povedal to predstaviteľ Európskej agentúry pre lieky (EMA) Marco Cavaleri, ktorého v nedeľu (13. 6.) citovala agentúra Reuters. Niektoré krajiny sa pre riziko krvných zrazenín už rozhodli tento liek nepoužívať pre ľudí mladších ako 60 rokov.

EMA doteraz túto očkovaciu látku označovala za vhodnú pre všetky vekové skupiny s tým, že ochorenie covid-19 je väčšie riziko ako prípadné komplikácie po podaní vakcíny.

Napriek tomu niektoré krajiny vrátane Talianska prestávajú podávať AstraZenecu ľuďom mladším ako 60 rokov.

„V kontexte pandémie sme zastávali názor, že prospech z vakcíny je výhodný pre všetky vekové skupiny,“ uviedol Cavaleri v rozhovore pre taliansky denník La Stampa. Cavaleri v EMA zodpovedá za jej vakcinačnú stratégiu.

Dodal, že počet ľudí s covidom klesá a je známe, že tým mladším hrozí menšie riziko komplikácií. Povedal, že bude lepšie používať mRNA látky, teda také, ktoré neobsahujú žiadnych mŕtvych či oslabených pôvodcov ochorenia, ale genetickú informáciu vírusu – prípravky firiem Pfizer/BioNTech a Moderna.

Na otázku, či by sa zdravotné úrady jednotlivých krajín mali vyhnúť podávaniu lieku AstraZeneca aj ľuďom starším ako 60 rokov, Cavaleri pritakal: „Áno a mnohé krajiny ako Francúzsko a Nemecko to zvažujú, pretože je k dispozícii väčšie množstvo vakcín mRNA.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet