Na hlavný obsah

Bratislava spustí parkovaciu politiku v októbri. Zatiaľ len v niektorých častiach

Mesto podmieni vydanie parkovacej karty aj platnou STK.

Bratislava spustí parkovaciu politiku v októbri. Zatiaľ len v niektorých častiach
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Mesto Bratislava plánuje spustiť parkovaciu politiku v prvých zónach od 1. októbra. Bude to v Petržalke, v Novom Meste v časti Tehelné pole či v Krasňanoch v Rači. Postupne sa budú pridávať ďalšie zóny.

Potvrdila to hovorkyňa hlavného mesta Katarína Rajčanová. Zoznam zón nie je uzavretý, bratislavské mestské časti môžu navrhovať aj ďalšie lokality, s ktorými sa zapoja do celomestskej parkovacej politiky. Spúšťané budú podľa mesta až po dostatočnej príprave.

Platná technická či emisná kontrola

„To môže byť aj v ďalších mesiacoch, prípadne v horizonte roka-dvoch od štartu,“ poznamenala Rajčanová. Magistrát deklaruje, že predlžovanie lehoty súťaže pre obstaranie IT služby Parksys neohrozí spustenie parkovacej politiky na jeseň. Mesto má pripravené alternatívne riešenie a tvrdí, že bude funkčné.

Mesto taktiež podmieňuje vydanie parkovacej karty platnou technickou a emisnou kontrolou, čo okrem ekologického aspektu má umožniť riešiť problém s vrakmi.

V novele samospráva zavádza napríklad tiež širšie oblasti platnosti kariet, aby rezident bývajúci na hranici zóny mohol zaparkovať aj na blízkej ulici už v susednej zóne.

Ceny ostávajú rovnaké

V roku 2019 schválené ceny v rámci parkovacej politiky ostávajú nezmenené. Rezident za prvé auto zaplatí na rok 39 eur, za druhé auto 150 eur na rok a za tretie auto 500 eur na rok.

Vodiči, ktorí nemajú trvalý pobyt v hlavnom meste, budú podľa typu zóny platiť od 0,50 eura do dvoch eur za hodinu. Magistrát však dáva možnosť zaviesť aj zľavnené parkovné, napríklad v časoch, keď regulácia parkovania v danej lokalite nie je až tak potrebná.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny