Na hlavný obsah

Bulharský mig sa zrútil do vôd Čierneho mora, po pilotovi pátrajú

Armáda pozastavila vojenské cvičenie.

Bulharský mig sa zrútil do vôd Čierneho mora, po pilotovi pátrajú
Na snímke stíhačky MiG-29. Foto: TASR/AP

Stíhačka bulharských ozbrojených síl typu MiG-29 sa počas vojenského cvičenia zrútila do Čierneho mora. Pilot lietadla je nezvestný, oznámilo v stredu 9. júna bulharské ministerstvo obrany. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa ministerstva stíhacie lietadlo zmizlo z radarov o 0.45 h (utorok 23.45 h SELČ) nad bulharskými teritoriálnymi vodami. Bulharský rezort obrany oznámil, že okamžite začal pátraciu a záchrannú akciu, ktorá stále pokračuje.

Príčiny havárie nie sú známe, armáda však prebiehajúce vojenské cvičenie s názvom Šabla 2021 pozastavila. Ako uvádza AP, k zrúteniu stíhačiek MiG-29 patriacich Bulharsku došlo už v minulosti, v rokoch 1994 a 2012. Od vstupu do NATO v roku 2004 sa Bulharsko snaží nahradiť svoju leteckú flotilu prúdových lietadiel MiG-29 sovietskej výroby, no pre finančné problémy sa zaobstaranie tejto techniky opakovane oneskoruje.

Balkánska krajina podpísala v roku 2019 dohodu o kúpe ôsmich vojenských prúdových lietadiel F-16 od americkej firmy Lockheed Martin. Išlo o iniciatívu v snahe prispôsobiť svoje vzdušné sily štandardom NATO. Prvé z týchto stíhačiek by mali do krajiny dodať do roku 2023.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet