Na hlavný obsah

Do Česka sa dá oddnes cestovať na 24 hodín bez akýchkoľvek obmedzení

Zjednodušili sa aj podmienky pri cestovaní za turistikou.

Do Česka sa dá oddnes cestovať na 24 hodín bez akýchkoľvek obmedzení
Na archívnej snímke tabuľa s erbom a nápisom Česká republika. Foto: TASR/AP

Od utorka (1. 6.) je možné navštíviť Českú republiku na 24 hodín bez splnenia akýchkoľvek podmienok, a to aj napriek tomu, že Slovensko je z pohľadu ČR stále červenou krajinou. Informoval o tom štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus (SaS).

Do 24 hodín bez testu aj bez karantény

Český rezort zdravotníctva aktualizoval niektoré svoje opatrenia, z ktorých vyplývajú „viaceré výhody pre ľudí žijúcich na území Slovenskej republiky„, uviedol Klus.

Ak dĺžka ich pobytu v ČR nebude dlhšia ako 24 hodín, môžu cestovať bez vyplnenia online príjazdového formulára aj bez povinnosti absolvovať po príchode do ČR izoláciu a PCR test. V takomto prípade je možné cestovať aj bez udania dôvodov.

Výnimka aj v prípade turistiky

Občania Slovenskej republiky aj ľudia, ktorí na Slovensku žijú, môžu do Česka prísť aj za účelom turistiky. Musia sa ale preukázať očkovacím certifikátom, ktorý elektronicky vydáva NCZI, a to už po 22 dňoch od prvej dávky vakcíny alebo potvrdením o prekonaní ochorenia COVID-19 pred nie viac ako 180 dňami.

Zároveň je potrebné v každom z týchto prípade pred vstupom do ČR vyplniť online príjazdový formulár.

„V prípade preradenia SR na zoznam oranžových krajín, t. j. krajín so stredným rizikom nákazy, bude platiť aj pre občanov SR/rezidentov v SR len povinnosť AG/PCR testu iba pred vstupom do ČR,“ dodal Klus s tým, že Český republika sa pri kategorizácii krajín striktne drží údajov, ktoré publikuje Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko