Na hlavný obsah

Počas pandémie narástli čakacie doby v NÚSCH o niekoľko mesiacov

Niektoré diagnózy museli pre padnémiu čakať.

Počas pandémie narástli čakacie doby v NÚSCH o niekoľko mesiacov
Na snímke nové pracovisko magnetickej rezonancie (MR) v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) 19. mája 2021 v Bratislave. Foto: TASR

V Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) narástli v dôsledku pandémie čakacie doby u niektorých chronických diagnóz, teda u stabilných pacientov s potrebou plánovanej zdravotnej starostlivosti, na približne osem až deväť mesiacov, uviedla hovorkyňa národného ústavu Soňa Valášiková.

Ústav musel zredukovať množstvo kardiochirurgických výkonov, pretože časť intenzívnych lôžok obsadili ventilovaní pacienti s covidom. Preto došlo k tomu, že v zariadení narástli „čakacie doby u stabilných pacientov čakajúcich na kardiochirurgické operačné výkony z pôvodných približne štyroch až piatich mesiacov na súčasných približne osem až deväť mesiacov,“

Narástla tiež čakacia doba na niektoré špeciálne inštrumentárne výkony u pacientov s poruchami srdcového rytmu, a to z osem na 12 mesiacov.

Akútna starostlivosť nebola obmedzená

Počas prvej a druhej vlny pandémie ochorenia COVID-19, a takisto v súčasnosti, poskytuje NÚSCH špeciálne operačné a intervenčné výkony u pacientov s potrebou neodkladnej zdravotnej starostlivosti bez obmedzení, dodala hovorkyňa a zdôraznila, že dostupnosť akútnej starostlivosti nebola redukovaná.

Doba čakania u stabilných pacientov, ktorí potrebujú základnú kardiologickú diagnostiku a katetrizačné diagnostické a intervenčné výkony pre ochorenia predovšetkým srdcových ciev a srdcových chlopní, sa podľa hovorkyne významne nezmenila, je asi dvojmesačná. Čakacia doba na hospitalizáciu u stabilných pacientov s ochoreniami ciev je taktiež bez významnejšej zmeny, a to približne štyri týždne.

„V súčasnosti NÚSCH pracuje bez obmedzení tak, aby sme čakacie doby skrátili,“ uzavrela.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko