Na hlavný obsah

Sputnikom V sa začne očkovať postupne. Ministerstvo potvrdilo, že dostalo list z Ruska

Vakcína sa bude podávať v centrách po celom Slovensku.

Sputnikom V sa začne očkovať postupne. Ministerstvo potvrdilo, že dostalo list z Ruska
Na snímke zdravotník s ampulkou ruskej vakcíny Sputnik V. Foto: TASR/AP

Očkovanie vakcínou Sputnik V sa na Slovensku začne od pondelka 7. júna vo vakcinačných centrách rozmiestnených po celej krajine. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

V jednotlivých centrách sa s vakcináciou začne postupne. Každý kraj bude touto vakcínou ruskej výroby očkovať v jednom centre.

Ministerstvo dostalo dokument z Ruska

K veku ľudí, ktorým sa bude vakcína podávať, rezort zopakoval, že sa bude riadiť oficiálnymi informáciami od výrobcu. Tie hovoria o vekovej hranici od 18 do 60 rokov. „Môžeme zároveň potvrdiť, že rezort koncom týždňa dostal dokument v ruskom jazyku, ktorý momentálne analyzuje a po dôkladnej analýze budeme verejnosť v priebehu budúceho týždňa informovať o detailoch,“ dodal rezort.

Informáciu o liste zverejnil v sobotu (5. 6.) minister financií Igor Matovič (OĽANO) na sociálnej sieti, kde uviedol, že ide o aktualizovaný „Návod na lekárske použitie“. Dokument podľa neho hovorí o tom, že neexistuje žiadna prekážka, aby sa vakcínou Sputnik V nemohli očkovať aj ľudia nad 60 rokov.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (OĽANO) sa cez týždeň vyjadril, že zmena vekovej hranice pri používaní tejto vakcíny je „bez šance“.

O ruskú vakcínu je na Slovensku menší záujem, ako sa očakávalo. K piatku 4. júnu bolo v čakárni na očkovanie touto látkou prihlásených približne 5 000 ľudí. Nižší záujem môže byť spôsobený práve vekovou hranicou, keďže väčší záujem o túto vakcínu je vo vyššej vekovej skupine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko