Na hlavný obsah

Thajsko až teraz začalo s hromadným očkovaním proti covidu

Použije pritom lokálne vyrábanú a čínsku vakcínu.

Thajsko až teraz začalo s hromadným očkovaním proti covidu
Zdravotnícky pracovník očkuje vakcínou AstraZeneca v Thajsku. Foto: TASR/AP

Thajsko v pondelok (7. 6.) začalo dlho očakávané hromadné očkovanie obyvateľov proti covidu-19. Krajina teraz bojuje s treťou a zatiaľ najhoršou vlnou nákazy koronavírusom, napísala agentúra Reuters.

Vláda plánuje tento mesiac podať šesť miliónov dávok lokálne vyrábanej vakcíny firmy AstraZeneca a dovážanej látky Sinovac. Dúfa, že tak upokojí obavy obyvateľov z pomalého začiatku očkovania a nedostatku zásob vakcíny.

„Vláda sa postará o to, aby boli všetci zaočkovaní,“ povedal premiér Prajutch Čan-oča. Vláda plánuje do konca tohto roka zaočkovať 70 % z viac ako 66 miliónov obyvateľov Thajska. Zatiaľ dostalo prvú dávku len 2,8 milióna ľudí z najzraniteľnejšej kategórie, do ktorej patria zdravotníci či zamestnanci v doprave.

Vláda ale čelí kritike opozičných politikov, podľa ktorých pri očkovaní zaspala a navyše sa príliš spolieha na dávky lokálne vyrábanej vakcíny AstraZeneca.

Thajsko uniklo najhorším následkom pandémie, ktorá v minulom roku tvrdo zasiahla iné krajiny, ale teraz bojuje s dosiaľ najsmrteľnejšou vlnou – treťou. Tá je zodpovedná za viac ako 80 % z celkového počtu takmer 180 000 nakazených a 1 269 obetí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet