Na hlavný obsah

Trumpova administratíva chcela od Apple údaje demokratov, píše New York Times

Minister spravodlivosti obnovil vyšetrovanie.

Trumpova administratíva chcela od Apple údaje demokratov, píše New York Times
Na snímke slnko svieti na predajňu Apple na Fifth Avenue v New Yorku. Foto: TASR/AP

Americké ministerstvo spravodlivosti si počas vlády bývalého prezidenta Donalda Trumpa predvolalo spoločnosť Apple v súvislosti so žiadosťou o údaje z používateľských účtov najmenej dvoch demokratov z výboru pre kontrolu tajných služieb americkej Snemovne reprezentantov.

Ministerstvo chcelo zistiť, kto bol za únikmi tajných informácii v období na začiatku Trumpovho pôsobenia v Bielom dome. Informovali o tom v piatok (11. 6.) agentúra Reuters a denník The New York Times (NYT).

Aj súčasný šéf výboru

Záznamy najmenej desiatky ľudí prepojených s výborom podľa NYT zhabali v rokoch 2017 a 2018. Medzi týmito osobami je aj Adam Schiff, ktorý je súčasnosti šéfom výboru pre kontrolu tajných služieb.

Prokuratúra pod vedením vtedajšieho ministra spravodlivosti Jeffa Sessionsa sa usilovala nájsť zdroje správ z médií o kontaktoch Trumpových spolupracovníkov a Ruska, píše NYT.

Získané údaje a ďalšie dôkazy prepojenie medzi členmi výboru a únikmi informácií nepreukázali a niektorí vyšetrovatelia dokonca zvažovali ukončenie vyšetrovania.

Spoločnosť Apple podľa Reuters vydala iba metadáta a informácie o používateľských účtoch – neposkytla fotografie, emaily či ďalší obsah.

Vyšetrovanie obnovili

Willam Barr, ktorý vo funkcii ministra spravodlivosti nahradil Sessionsa, vyšetrovanie obnovil, píše NYT.

„Hoci nás v máji ministerstvo spravodlivosti informovalo, že toto vyšetrovanie je uzavreté, som presvedčený, že potrebujeme viac odpovedí,“ povedal Schiff.

Úrady by podľa neho mali vyšetriť tento a ďalšie prípady, ktoré poukazujú na zneužitie presadzovania práva bývalým prezidentom Trumpom.

Predsedníčka Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiová a ďalší členovia Demokratickej strany vo štvrtok žiadali v tejto súvislosti vyšetrovanie.

Ministerstvo spravodlivosti a predstavitelia spoločnosti Apple sa k situácii odmietli vyjadriť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet