Na hlavný obsah

Vo Francúzsku vydali novú verziu Hitlerovho Mein Kampfu

Výťažok z predaja venujú nadácii Auschwitz-Birkenau.

Vo Francúzsku vydali novú verziu Hitlerovho Mein Kampfu
Ilustračná snímka. Foto: Frankfurter Allgemeine Zeitung

Francúzske vydavateľstvo Fayard v stredu (2. 6.) zavŕšilo asi desať rokov trvajúci projekt a vydalo rozsiahlu komentovanú verziu knihy Mein Kampf, v ktorej nacistický vodca Adolf Hitler predstavil svoju rasistickú a antisemitskú ideológiu.

Všetok výťažok z predaja určili pre nadáciu Auschwitz-Birkenau, ktorá sa stará o zachovanie zvyškov niekdajšieho nacistického koncentračného a vyhladzovacieho tábora Osvienčim-Brezinka, napísala agentúra AFP.

Nový zväzok má asi 1 000 strán, z ktorých tretinu zaberá pôvodný Hitlerov text a dve tretiny tvoria sprievodné kritické komentáre. Hitler knihu spísal v rokoch 1924 až 1925, kedy si vo väzení v bavorskom Landsbergu odpykával trest za protištátne povstanie a snahu zvrhnúť ríšsku vládu počas takzvaného pivného puču v roku 1923.

Mein Kampf vyšiel vo Francúzsku prvýkrát v roku 1934, vtedy pod preloženým názvom Mon Combat (Môj boj). Nová kniha však nesie názov „Zasadenie zla do histórie: Kritické vydanie Mein Kampfu“. Cenu stanovili na 100 eur, čím sa vydavateľ snaží ešte obmedziť okruh možných čitateľov.

Hrozne zle napísaná kniha, tvrdí prekladateľ

Nakladateľstvo zostavilo pre dohľad nad vydaním špeciálnu komisiu odborníkov na nacizmus, ktorá vetu po vete prechádzala prvú verziu textu od renomovaného prekladateľa Oliviera Mannoniho. Cieľom bolo získať text, ktorý nebude len kópiou originálu, ale bude rovnako aj plne odrážať vlastnosti nemeckej verzie, vrátane všetkých najzásadnejších chýb, povedal Mannoni. Jazyk Mein Kampfu je totiž podľa neho ťažkopádny, zmätený, opakujúci sa a často tiež vtieravý. Celkovo poznamenal, že je kniha „hrozne zle napísaná“.

„Samozrejme, je jasné, že by táto publikácia mohla byť lukratívna,“ napísalo vo vyjadrení vydavateľstvo Fayard s tým, že nechce z nechválne známej knihy generovať zisk. Všetky peniaze z predaja preto venuje nadácii Auschwitz-Birkenau.

Hitlerov manifest vyšiel s kritickými poznámkami pred piatimi rokmi tiež v Nemecku, tento rok aj v Poľsku. Nekomentovaný preklad Hitlerovej knihy sa objavil vo viacerých európskych krajinách, napríklad v Česku v roku 2000.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet