Na hlavný obsah

Zo špióna KGB najdlhšie vládnuci ruský prezident. Putin je pri moci 20 rokov

Prezidentom môže byť až do roku 2036.

Zo špióna KGB najdlhšie vládnuci ruský prezident. Putin je pri moci 20 rokov
Ruský prezident Vladimir Putin sa chystá na jazdu v terénnom aute spolu s ruským ministrom obrany Sergejom Šojguom počas ich víkendovej návštevy tajgy na Sibíri 21. marca 2021. Foto: TASR/AP

Vladimir Putin ovláda ruskú politickú scénu už viac ako 20 rokov. Od augusta 1999 bol premiérom a v decembri 1999 si ho vtedajší prezident Boris Jeľcin prekvapivo vybral za svojho nástupcu.

Už v marci 2000 zvíťazil v prezidentských voľbách a následne v máji prvýkrát zasadol do prezidentského kresla. O štyri roky neskôr víťazstvo s prehľadom zopakoval.

Ústava mu však nedovolila, aby sa o kreslo uchádzal aj o tretí raz po sebe. Premiestnil sa preto na premiérsku stoličku a za svojho nástupcu si vybral Dmitrija Medvedeva, ktorý bol vo funkcii prezidenta v rokoch 2008 až 2012.

Po skončení jeho mandátu sa Putin s Medvedevom na pozíciách vymenili. Putin vyhral opäť prezidentské voľby a znovu sa ocitol v čele štátu.

Putin ovládol prezidentské voľby aj v roku 2018, mandát mu mal vypršať v roku 2024. Tento rok v januári však podpísal zákon, ktorý mu umožní kandidovať na prezidenta ešte dvakrát. Zákon vychádza z navrhovaných úprav ústavy, ktoré Rusi odhlasovali v minuloročnom referende.

Putin si krátko po nástupe na prezidentské kreslo vybudoval silný vplyv a popularitu. Rusi v Putinovi objavili ideálneho vodcu, ktorý podľa nich dokáže tvrdo obhajovať záujmy krajiny v zahraničí a z Ruska po rokoch chaosu a úpadku opäť urobil stabilizovanú veľmoc.

Spočiatku si Putin ako nie príliš známy politik získal popularitu rozhodným postupom v Druhej čečenskej vojne.

Výrazné upevnenie moci v Kremli mu priniesli zákony, ktoré presadil v rámci boja proti terorizmu po prepadnutí školy v severoosetskom mestečku Beslan. Tragédia z roku 2004 si vyžiadala 330 obetí.

Putinovi odporcovia však kritizujú stav demokracie v Rusku, rastúcu koncentráciu moci a budovanie kultu osobnosti, zvyšujúci sa vplyv štátu na médiá a ekonomiku alebo nevysvetlené vraždy novinárov.

Kritické hlasy sa ozývajú aj zo zahraničia, hlavne pri ťažení Kremľa proti opozícii a najnovšie pre postoj Ruska ku konfliktu na Ukrajine, ako aj pre anexiu Krymu. Rusko čelí kritike aj za uväznenie opozičného lídra a jedného z najväčších kritikov Kremľa Alexeja Navaľného.

Obklopený kolegami z KGB

Putin sa narodil 7. októbra 1952 v Petrohrade. Jeho otec bojoval v námorníctve na fronte, matka bola robotníčkou vo fabrike. Mal dvoch bratov, ktorí zahynuli ešte pred jeho narodením počas blokády Leningradu.

V roku 1991 opustil kedysi obávanú sovietsku tajnú službu KGB, do ktorej vstúpil hneď po štúdiu práva v roku 1975. V KGB mal povesť zástancu tvrdej línie a svojimi kolegami z tajných služieb sa obklopuje v politike.

Po kariére špióna v Nemecku, vďaka ktorej perfektne ovláda nemčinu, sa stal asistentom prorektora Leningradskej štátnej univerzity. Na začiatku 90. rokov sa jeho niekdajší profesor Anatolij Sobčak stal primátorom Petrohradu a Putina Vymenoval za svojho zástupcu.

Džudo a tajga

V júni 1996 sa Putin objavil v blízkosti vtedajšieho prezidenta Jeľcina ako zástupca šéfa správy kremeľského majetku.

V marci 1997 ho vymenovali za zástupcu šéfa prezidentskej kancelárie a v júni 1998 nastúpil do čela nástupkyne KGB – Federálnej bezpečnostnej služby (FSB).

Putin je známym a zanieteným džudo, rád sa prezentuje na lyžiach alebo s hokejkou a už tradičné sú zábery Putina odpočívajúceho v tajge.

S manželkou Ljudmilou, s ktorou sa zoznámil v roku 1980 počas jej štúdia v Leningrade, má dve dcéry Mášu a Káťu. Taktiež je už dvojnásobným dedkom. V roku 2013 sa jeho manželstvo oficiálne rozpadlo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet