Na hlavný obsah

Do Šanghaja sa blíži tajfún, mesto zatvorilo obe medzinárodné letiská

Východ Číny sa pripravuje na silnú búrku.

Do Šanghaja sa blíži tajfún, mesto zatvorilo obe medzinárodné letiská
V pozadí opustené priestory na check-in na šanghajskom letisku. Foto: SITA/AP

V Šanghaji v nedeľu (25. 7.) pre blížiaci sa tajfún In-fa uzavreli obe medzinárodné letiská a úrady zakázali organizovať akékoľvek vonkajšie akcie. Východná Čína sa pripravuje na silnú búrku, ktorá sa blíži od Japonska a Taiwanu a má podľa meteorológov zasiahnuť hlavne provinciu Če-ťiang, ktorá leží južne od Šanghaja.

V Če-ťiangu by pri nej mohlo napršať 250 až 350 milimetrov vody. „Ľudia by nemali chodiť von,“ oznámila čínska meteorologická služba.

In-fa už sa prehnala nad Taiwanom a priniesla veľké množstvo zrážok, predtým sa pri nej v japonskej Okinawe zranilo šesť ľudí. Sprevádza ju vietor s rýchlosťou 155 kilometrov za hodinu, v nárazoch aj 191 kilometrov za hodinu.

Mapa pohybu búrky, ktorá sa blíži k pobrežiu východnej Číny:

Na šanghajských letiskách v nedeľu zrušili stovky letov a ďalšie sa zrejme budú rušiť aj v pondelok (26. 7.), oznámila televízia. V Šanghaji sú zatvorené parky a tiež štvrť pri pobreží, ktorá je obľúbenou turistickou destináciou.

Televízia tiež oznámila, že je prerušené železničné spojenie s mestom Ning-po ležiacom južne od Šanghaja. V provincii Če-ťiang zostanú zatvorené školy, trhoviská a obchody. Z dôvodu búrky presunuli do Šanghaja veľkú kontajnerovú loď z prístavu južne od neho a uzavreli plavebné komory v Nan-tchungu, ktorý je severne od mesta.

Kým sa východ Číny pripravuje na In-fa, centrálna časť krajiny sa spamätáva z mohutných záplav, ktoré ju postihli tento týždeň. Vyžiadali si životy 58 ľudí. V stredočínskom meste Čeng-čou spadlo rekordné množstvo zrážok a zaplavilo aj tunel metra, v ktorom zomrelo 12 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet