Na hlavný obsah

EÚ hlási splnenie cieľa. Jednu dávku vakcíny dostalo už 70 percent obyvateľov

Najlepšie sú na tom Malta či Dánsko.

EÚ hlási splnenie cieľa. Jednu dávku vakcíny dostalo už 70 percent obyvateľov
Na snímke očkovanie proti koronavírusu. Foto: TASR

Aspoň jednu dávku vakcíny proti covidu-19 dostalo 70 % dospelých obyvateľov Európskej únie (údaj k utorku 27. júlu). Oznámila to predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, podľa ktorej tým exekutíva EÚ splnila plán dosiahnuť túto métu do konca júla. Plne zaočkovaných je 57 % dospelých, pričom cieľom komisie je 70 % pred koncom leta.

Predovšetkým vinou nedostatku vakcín v prvých mesiacoch roka EÚ stále v celkových číslach zaostáva za Spojeným kráľovstvom či Spojenými štátmi, rozdiely sa však postupne znížili. Británia má v súčasnosti cca 70 % plne zaočkovaných, USA vyše 60 %.

„V doháňaní sme boli veľmi úspešní, ale naša snaha nesmie poľaviť. Mutácia delta je veľmi nebezpečná. Preto vyzývam všetkých, ktorí majú tú možnosť, aby sa nechali zaočkovať,“ uviedla von der Leyenová.

Niektoré európske krajiny čelia pre šírenie tohto infekčnejšieho variantu vírusu opätovnému nárastu počtu infikovaných a odkladajú ďalšie uvoľňovanie reštrikcií.

V štatistikách očkovania jednou dávkou sú podľa údajov Európskeho strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC) najúspešnejšími Malta, Dánsko, Holandsko, Belgicko či Írsko s viac ako 80 % dospelých.

Pod priemerom Únie je Slovensko so 47,9 % zaočkovanými aspoň prvou dávkou. Vôbec najhoršie sú na tom Rumunsko (31,1 %) a Bulharsko, ktoré sa doteraz nedostalo ani k 20 percentám.

V EÚ sa môže očkovať dvojdávkovými vakcínami od firiem Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca a jednodávkovým preparátom spoločnosti Johnson & Johnson.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet