Na hlavný obsah

Polícia v Peru rozbila gang, ktorý obchodoval s lôžkami pre covidových pacientov

Ak pacient potreboval lôžko na JIS, musela jeho rodina zaplatiť.

Polícia v Peru rozbila gang, ktorý obchodoval s lôžkami pre covidových pacientov
Príbuzní sa starajú o svojich blízkych, ktorí sú v nemocnici s covidom. Foto: SITA/AP

Polícia v Peru oznámila, že rozbila údajný zločinecký gang, ktorý si účtoval až 21 000 amerických dolárov za lôžko pre vážne chorých pacientov s ochorením COVID-19 v štátnej nemocnici v Lime.

Bezpečnostné zložky zatkli deväť ľudí vrátane pracovníkov zdravotníckeho zariadenia, informovala agentúra Reuters.

JIS len za poplatok

Polícia prípad rozkryla po tom, ako ju kontaktoval brat chorého muža, od ktorého gang požadoval 82 000 solov (približne 17 760 eur) za to, že mu zariadi lôžko na jednotke intenzívnej starostlivosti a zdravotnej starostlivosti v nemocnici, opísal prokurátor Reynaldo Abia.

Toto verejné zdravotnícke zariadenie pritom podľa Reuters lieči chorých bezplatne, na 80 lôžkach na jednotke intenzívnej starostlivosti ale existuje dlhý zoznam čakajúcich pacientov.

Peruánsky minister zdravotníctva Óscar Ugarte vyhlásil, že podvod si vyžaduje okamžité postihy. „Je to úplne odsúdeniahodné. Nemôžeme vyjednávať o ľudských životoch,“ uviedol šéf rezortu zdravotníctva.

Nebol to prvý prípad pandemickej korupcie v Peru

Korupčné škandály okolo pandémie covidu v latinskoamerickej krajine už skôr otriasli najvyššími politickými kruhmi, uviedol Reuters. Pre aféru s prednostným očkovaním proti chorobe tento rok rezignovali ministerky zdravotníctva a zahraničia.

Mnoho obyvateľov Peru počas vrcholu pandémie platilo za zdravotnú starostlivosť veľké sumy súkromným klinikám, keďže systém verejného zdravotníctva sa ocitol na pokraji kolapsu.

Počet lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti sa medzičasom rozrástol na takmer 3 000 naprieč krajinou, pričom vlani v marci ich peruánske nemocnice mali k dispozícii niekoľko stoviek, poznamenala agentúra Reuters. Mnoho ľudí však stále potrebuje intenzívnu starostlivosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet