Na hlavný obsah

Austrália evakuovala desiatky afganských športovkýň

Ďalšie však zostali v krajine a sú ohrozené, tvrdí FIFPRO.

Austrália evakuovala z Afganistanu asi 50 afganských športovkýň a ich rodinných príslušníkov. Informovala o tom v utorok (24. 8.) agentúra Reuters s odvolaním sa na austrálsku televíziu ABC. V ostatných dňoch mnohé osobnosti zo sveta športu vyzývali, aby krajiny evakuovali afganské futbalistky a ďalšie športovkyne po tom, ako sa moci v Afganistane ujalo radikálne islamistické hnutie Taliban.

V uplynulom týždni krajina evakuovala z Afganistanu asi 1 000 ľudí, medzi ktorými boli predovšetkým austrálski občania a ich afganskí spolupracovníci. Na paluby austrálskych lietadiel sa ale dostalo tiež asi 50 afganských športovkýň a ich rodinných príslušníkov.

„Sme vďační austrálskej vláde, že evakuovala veľké množstvo futbalistiek a športovkýň z Afganistanu,“ uviedla Únia profesionálnych futbalistov FIFPRO, ktorá o evakuácii hráčov a hráčok vyjednávala s vládami svetových krajín. „Tieto mladé ženy, športovkyne aj aktivistky, boli v nebezpečenstve,“ dodala.

Popalová: Je to dôležité víťazstvo

Za dôležité víťazstvo tento krok označila bývalá kapitánka afganskej ženskej futbalovej reprezentácie Chálida Popalová, ktorá žije v Dánsku. Na zabezpečení víz pre športovkyne, medzi ktorými sú aj dve afganské paralympioničky, sa podieľala plavkyňa Nikki Drydenová, ktorá reprezentovala Kanadu na dvoch olympiádach. Spolupracovala pri tom s austrálskym právnikom.

Víza pre afganské športovkyne pomáhal zabezpečiť aj bývalý austrálsky futbalový reprezentant Craig Foster, Európanom známy zo svojho pôsobenia v anglických kluboch Crystal Palace a Portsmouth. Ten sa pre zabezpečenie víz obrátil na austrálsku ministerku zahraničia Marisu Payneovú a ministra športu Richarda Colbecka.

FIFPRO Fosterovi i Drydenovej za ich iniciatívu poďakovala. Súčasne ale pripomenula, že v Afganistane zostáva ešte množstvo ďalších športovcov, ktorí sú ohrození.

Ženská reprezentácia Afganistanu ako symbol slobody

Po zvrhnutí vlády Talibanu v Afganistane v roku 2001 celý svet vnímal ženský reprezentačný tím Afganistanu ako symbol nových slôbod, ktoré Afganky získali vo svojej vlasti. Po tom, čo islamistické hnutie tento mesiac opäť ovládlo krajinu mnohí hráčky nabádali, aby zmazali svoje príspevky na soiálnych sieťach a unikli tak prenasledovaniu. Panujú obavy, že Taliban bude obmedzovať práva žien ako v rokoch 1996 až 2001.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport