Na hlavný obsah

Breivik požiadal o podmienečné prepustenie. Súd zváži, či je naďalej nebezpečený

Pravicový extrémista si odpykáva 21-ročný trest.

Breivik požiadal o podmienečné prepustenie. Súd zváži, či je naďalej nebezpečený
Na snímke príbuzní obetí masakry po prvý raz od útoku na nórskom ostrove Utöya a Anders Breivik počas súdneho procesu. Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Nórsky súd prerokuje žiadosť o podmienečné prepustenie teroristu Andersa Behringa Breivika, ktorý pri atentátoch v roku 2011 zabil 77 ľudí. Podľa agentúry Reuters to v piatok (27. 8.) uviedla prokuratúra v nórskej metropole Oslo..

Pravicový extrémista Breivik 22. 7. 2011 najprv vo vládnej štvrti v Osle odpálil nálož, ktorá pripravila o život osem ľudí. Krátko nato postrieľal 69 členov letného tábora sociálnodemokratickej mládeže na neďalekom ostrove Utöya.

Breivik si odpykáva trest 21 rokov väzenia s možnosťou predlžovania na doživotie. Štyridsaťdvaročný radikál má napriek tomu právo požiadať po desiatich rokoch o podmienečné prepustenie.

„Prokuratúra v Osle žiadosť Breivika o predčasné prepustenie zamietla, čo znamená, že prípad teraz pôjde na súd,“ uviedla podľa Reuters prokurátorka Hulda Karlsdottirová.

„Hlavnou otázkou pre súd bude, či hrozí bezprostredné nebezpečenstvo, že by (Breivik) mohol svoje činy zopakovať,“ povedala.

Prokuratúra vidí nebezpečenstvo

Podľa prokuratúry nebezpečenstvo od Breivika naďalej hrozí.

„Podľa materiálov, ktoré sme dostali od ľudí z väzenskej služby, ktorí sú s Breivikom v každodennom kontakte, a podľa nového hodnotenia psychiatra, sme presvedčení, že riziko spáchania nového závažného zločinu zo strany Breivika stále existuje,“ dodala Karlsdottirová.

Žiadosťou o prepustenie by sa mal zaoberať súd v kraji Telemark, kde Breivika držia vo väznici s najvyššou ostrahou. Súd žiadosť dostal a teraz preveruje dokumenty. Kedy a kde by sa malo rokovanie konať, nebolo stanovené.

Osloská prokuratúra chce, aby sa súdne pojednávanie uskutočnilo priamo vo väznici Skien. Breivikov obhajca Öystein Storrvik ale denníku Verdens Gang povedal, že žiada o súdne státie mimo priestorov kázne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet