Na hlavný obsah

Británia a Austrália varujú pred hrozbou teroristického útoku v Afganistane

Spolu s USA odporúčajú svojim občanom necestovať na kábulské letisko.

Británia a Austrália varujú pred hrozbou teroristického útoku v Afganistane
Na archívnej snímke z augusta 2021 zástup ľudí čakajúcich na evakuáciu z kábulského letiska v Afganistane. Foto: TASR/AP

Americké veľvyslanectvo v Kábule vo štvrtok (26. 8.) svojich občanov v Afganistane varovalo, aby necestovali na medzinárodné letisko v afganskej metropole. Američania zhromaždení pri bránach letiska majú podľa varovania tieto priestory okamžite opustiť.

Podobnú výzvu predtým vydali aj úrady Spojeného kráľovstva a Austrálie. Canberra upozornila na „veľkú hrozbu teroristického útoku“, informovali zahraničné agentúry.

„Pre bezpečnostné hrozby mimo brán kábulského letiska odporúčame americkým občanom, aby sa vyhli cestám na letisko a aby sa momentálne vyhýbali letiskovým bránam okrem prípadov, keď na to dostanú individuálne pokyny od zástupcu americkej vlády,“ píše sa vo vyhlásení veľvyslanectva. Agentúra Reuters upozornila, že ambasáda varovanie nijako nezdôvodnila.

Britské ministerstvo zahraničia britským občanom odporúča necestovať do Afganistanu, keďže je tamojšia bezpečnostná situácia aj naďalej nestála, s „veľkou hrozbou teroristického útoku“. Briti sa majú rovnako vyhýbať cestám na medzinárodné letisko v Kábule.

„Ak ste v oblasti letiska, presuňte sa na bezpečné miesto a čakajte na ďalšie oznámenie,“ píše sa vo varovaní. Rovnaké upozornenie vydali aj austrálske úrady.

„Je tu pretrvávajúca a veľmi veľká hrozba teroristického útoku,“ oznámila šéfka austrálskej diplomacie Marise Payneová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet