Na hlavný obsah

Moderna hlási lepšie štatistiky o dlhodobej účinnosti vakcíny ako Pfizer/BioNTech

Aj po pol roku chráni na viac ako 90 percent.

Moderna hlási lepšie štatistiky o dlhodobej účinnosti vakcíny ako Pfizer/BioNTech
Ampulka s vakcínou od spoločnosti Moderna. Foto: SITA/AP

Americká spoločnosť Moderna oznámila lepšie štatistiky o dlhodobej účinnosti svojej vakcíny oproti výsledkom očkovacej látky od konzorcia Pfizer/BioNTech.

Šesť mesiacov po podaní druhej dávky dosahuje ochrana pred rozvinutím covidu po infekcii koronavírusom 93 %.

Ohlásený údaj o účinnosti po pol roku je takmer rovnaký ako odhad po pôvodnom klinickom teste, po ktorom Moderna oznámila 94 % účinnosť svojej vakcíny.

„Naša vakcína na COVID-19 ukazuje trvalú 93-percentnú účinnosť po dobu šiestich mesiacov, ale treba si uvedomiť, že mutácia delta je významnou novou hrozbou, takže musíme zostať v strehu,“ uviedol šéf Moderny Stéphane Bancel.

Minulý týždeň údaje o účinnosti po šiestich mesiacoch zverejnili výrobcovia druhej z covidových vakcín fungujúcich na princípe mRNA – Pfizer a BioNTech. Efektivita ich prípravku s každým dvoma mesiacmi klesla asi o šesť percentuálnych bodov a pol roka po podaní druhej dávky bola podľa nich okolo 84 %.

Tretia dávka naďalej v hre

Aj napriek lepšiemu výsledku budú podľa spoločnosti Moderna ľudia očkovaní jej vakcínou čoskoro potrebovať tretiu dávku.

Firma sa domnieva, že protilátok bude s postupom času ubúdať. Uvádza, že testuje tri rôzne verzie lieku na dodatočnú injekciu, pričom u všetkých troch kandidátov prichádzala silná reakcia imunitného systému na rozšírené mutácie koronavírusu vrátane delty.

Vyjadrenie Moderny je ďalším príspevkom do debát politikov a odbornej verejnosti o tom, či sú tretie dávky očkovania proti covidu potrebné a bezpečné.

Túto cestu presadzuje aj spoločnosť Pfizer a niektoré bohatšie štáty už podávanie posilňujúcich dávok pripravujú, uviedla agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet