Na hlavný obsah

Na Slovensko smeruje ďalšie lietadlo s ľuďmi evakuovanými z Afganistanu

Na palube sú prevažne ženy a deti.

Na Slovensko smeruje ďalšie lietadlo s ľuďmi evakuovanými z Afganistanu
Lietadlo Ozbrojených síl SR. Foto: Facebook Jaroslav Naď - minister obrany

Na Slovensko priletí v pondelok (30. 8.) už v poradí druhý evakuačný let z Afganistanu, na palube ktorého sa nachádzajú ľudia s priamymi väzbami na Slovensko. Informoval o tom Úrad vlády SR.

Medzi evakuovanými sú prevažne ženy a deti, ale aj študenti. Úrad poznamenal, že celá operácia prebiehala vo veľmi zložitých podmienkach a za prítomnosti špeciálnych slovenských jednotiek.

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) na sociálnej sieti spresnil, že z Afganistanu evakuovali 28 osôb. „Sme veľmi radi, že sme pomohli ľuďom s väzbami na Slovensko, ktorí sa už teraz konečne nachádzajú v bezpečí mimo Afganistanu,“ povedal šéf diplomacie.

„Skupina ľudí z rezortov obrany, zahraničia, ale aj vnútra, ktorá sa na tejto akcii podieľala, pracovala bez prestávky niekoľko dní s obrovským nasadením. Vďaka ich vytrvalosti a dobrým medzinárodným kontaktom bola evakuácia úspešná,“ uviedol premiér Eduard Heger (OĽANO) a poďakoval aj ministrovi obrany Jaroslavovi Naďovi (OĽANO) a Korčokovi.

Heger poďakoval aj americkým vojakom, vďaka ktorým sa evakuácia v zhoršených podmienkach a za neustálych kontrol Talibanu mohla odohrať. „Preto naše veľké poďakovanie patrí aj americkej strane, ktorá nám po celý čas vychádzala v ústrety a bez jej podpory by evakuácia týchto ľudí na úteku nebola možná,“ uzavrel.

Aj premiér Heger neskôr na twitteri potvrdil, že na palube lietadla je 28 ľudí, ktorí sú už v bezpečí, a zároveň poďakoval americkým spojencom za pomoc pri evakuácii.

O ďalších podrobnostiach by mali premiér a ministri zahraničia a obrany informovať v utorok (31. 8.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko