Na hlavný obsah

Odnož al-Káidy na Arabskom polostrove pogratulovala Talibanu k prevzatiu moci

Podľa organizácie je džihád správna cesta k vyhnaniu votrelcov.

Odnož al-Káidy na Arabskom polostrove pogratulovala Talibanu k prevzatiu moci
Na ilustračnej snímke bojovník Talibanu hliadkuje v Kábule. Foto: TASR/AP

Teroristická organizácia al-Káida na Arabskom polostrove (AQAP) gratulovala radikálnemu hnutiu Taliban k nedávnemu prevzatiu moci v Afganistane. Informovala o tom agentúra AFP.

„Toto víťazstvo a prevzatie moci nám ukazuje, že džihád a boj je legitímna a reálna cesta založená na práve šaría, ako obnoviť práva a vyhnať votrelcov a okupantov,“ uviedla vo vyhlásení táto odnož al-Káidy sídliace v Jemene.

Blízke vzťahy s al-Káidou

Taliban v čase svojej vlády v Afganistane v rokoch 1996 až 2001 ponúkol al-Káide útočisko. V reakcii na útoky na americkej pôde z 11. septembra 2001 potom z tohto dôvodu do Afganistanu vtrhli Američania na čele medzinárodnej koalície a režim Talibanu zvrhli. Pri nedávnych rokovaniach so Spojenými štátmi Taliban prisľúbil, že už nebude chrániť bojovníkov al-Káidy. Odborníci sa však domnievajú, že si obe hnutia zachovajú blízke väzby. Tie budú ale viac diskrétne.

Spojené štáty považujú AQAP za najnebezpečnejšiu odnož globálnej teroristickej siete al-Káida. Skupina sa prihlásila napríklad k masakru v redakcii francúzskeho týždenníka Charlie Hebdo v Paríži v roku 2015.

Bojovníci AQAP v pondelok (16. 8.) podľa svedkov AFP v niektorých častiach Jemenu oslavovali návrat Talibanu k moci streľbou do vzduchu a ohňostrojom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet