Na hlavný obsah

Po nezvestných na Kamčatke pátrali do zotmenia, osem nezvestných už nenašli

Ich telá sú pravdepodobne na dne Kurilského jazera.

Po nezvestných na Kamčatke pátrali do zotmenia, osem nezvestných už nenašli
Po nezvestných pátrali záchranári vrátane tímov potápačov. Foto: SITA/AP

Na Kamčatke havaroval vo štvrtok (12. 8.) dopoludnia miestneho času vrtuľník, ktorý sa zrútil do Kurilského jazera. Na jeho palube bolo 13 cestujúcich a traja členovia posádky. Úrady zatiaľ nespresnili, či na palube boli len ruskí občania alebo aj cudzinci.

Podľa zdroja agentúry Ria Novosti išlo o turistov z Moskvy a Petrohradu. Záchranári našli osem preživších a po zvyšných ľuďoch pátrali do zotmenia. Niektoré zdroje ruských agentúr o nich hovoria ako o mŕtvych.

„O 00:50 h moskovského času dnes 12. 8. 2021 (v stredu 23. 50 SELČ) sme dostali informáciu o tvrdom pristátí vrtuľníka Mi-8 spoločnosti Vitjaz-Aero v oblasti Kurilského jazera v Kronockej prírodnej rezervácii,“ oznámilo ministerstvo pre mimoriadne udalosti.

Po troskách a nezvestných budú pátrať roboty

Pátranie následne skomplikovala okrem hmly aj hĺbka jazera. „Vrak vrtuľníka sa nachádza asi 800 metrov od brehu a v hĺbke viac ako 130 metrov. Potápači ministerstva pre mimoriadne udalosti nemôžu v takejto hĺbke pracovať. Preto sme sa teraz obrátili na ministerstvo obrany so žiadosťou o pomoc. Armáda potvrdila nasadenie podvodných robotov, ktorí môžu pomôcť pri pátraní po troskách a nezvestných,“ uviedol gubernátor oblasti Vladimir Solodov.

Agentúra TASS napísala, že podľa záchranárov prakticky nie je šanca niekoho z nezvestných nájsť živého. Niektoré zdroje ruských agentúr už o nich hovoria ako o mŕtvych.

„Osem ľudí bolo zachránených a ich životy nie sú ohrozené. Ďalších osem ľudí zomrelo. Ich telá sú s najväčšou pravdepodobnosťou na dne Kurilského jazera,“ povedal agentúre Interfax zdravotnícky zdroj. Agentúra AP neskôr uviedla, že záchranári pátranie na noc prerušili a budú v ňom pokračovať v piatok (13. 8.) ráno.

Preživší museli vyplávať z hĺbky osem až deväť metrov

Medzi cestujúcimi bolo údajne jedno dieťa, ktoré je nezvestné. Dvaja z ôsmich preživších sú vo veľmi vážnom stave a previezli ich do nemocncie.

Tí, čo prežili, sa podľa tlačovej služby Kronockej prírodnej rezervácie dostali z helikoptéry sami a vyplávali na hladinu približne z hĺbky ôsmich až deviatich metrov. Teplota vody v jazere teraz nepresahuje päť až šesť stupňov, nie je preto možné v nej stráviť dlhší čas, dodalo tlačové oddelenie.

Ľuďom z helikoptéry v prvej chvíli pomohli pracovníci rezervácie, ktorí vraj čakali na pristátie vrtuľníka, ale počuli jeho dopadnutie na hladinu a ihneď na miesto vyrazili s dvoma loďkami.

Vrtuľník, ktorý pred rokom prešiel generálnou opravou, nemal pred štvrtkovým letom technické problémy. Ako najpravdepodobnejšia príčina nehody sa podľa TASS javí chyba motora alebo chyba pilota.

Minulý mesiac sa na Kamčatke zrútilo lietadlo An-26 a zahynulo všetkých 28 ľudí, ktorí boli na jeho palube, pripomenula agentúra AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet