Na hlavný obsah

Prezidentka Čaputová: Treba pomôcť všetkým, ktorých životy sú v ohrození

Reaguje tak na situáciu v Afganistane.

Prezidentka Čaputová: Treba pomôcť všetkým, ktorých životy sú v ohrození
Prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR/AP

Situácia v Afganistane je, žiaľ, zlá a prináša riziko masívneho porušovania ľudských práv a nestability v regióne. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla v reakcii na aktuálnu situáciu v krajine.

Ďalej uvádza, že je výsledkom nielen nezvládnutého odchodu, ale aj nekonzistentnosti pri vyžadovaní plnenia kritérií, ktoré si predtým medzinárodné spoločenstvo samo stanovilo.

„V tejto chvíli je predovšetkým potrebné pomôcť všetkým tým, ktorí pomáhali našej misii a spoločným projektom v Afganistane a ich životy by mohli byť v ohrození. Považujem za potrebné komplexné vyhodnotenie tohto pôsobenia a poučenie sa z chýb,“ vyhlásila prezidentka.

Afganské militantné hnutie Taliban po rýchlej ofenzíve z posledných dní v nedeľu (15. 8.) vstúpilo do metropoly Kábul, kde jeho bojovníci obsadili aj prezidentský palác. Afganský prezident Ašraf Ghaní krátko predtým utiekol do Uzbekistanu.

Z Kábulu sa v súčasnosti snažia dostať tisícky ľudí. Mnoho západných štátov tam uzavrelo svoje ambasády a evakuuje svojich občanov i miestnych spolupracovníkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet