Na hlavný obsah

Rast HDP v druhom štvrťroku dosiahol hodnotu takmer 10 percent

Smerom nahor sa pohla aj zamestnanosť.

Rast HDP v druhom štvrťroku dosiahol hodnotu takmer 10 percent
Ilustračné foto - peniaze. Foto: RTVS

Hrubý domáci produkt (HDP) v stálych cenách v druhom štvrťroku 2021 medziročne vzrástol o 9,6 %. Po očistení o sezónne vplyvy sa HDP medziročne zvýšil o 10,2 % a medzikvartálne o 2 %. Vyplýva to z utorkových (17. 8.) údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR.

V bežných cenách sa v druhom štvrťroku 2021 vytvoril HDP v objeme 23 977,2 milióna eur, čo predstavuje medziročne nárast o 11,8 %.

„Slovenská ekonomika tak rástla najvýraznejšie od posledného štvrťroku 2007. Vysoký rast možno pripísať najmä nízkej porovnávacej základni, pretože v druhom štvrťroku 2020 nastalo výrazné ekonomické spomalenie spôsobené radikálnymi opatreniami počas prvej vlny pandémie,“ napísali štatisti.

Napriek tomu medziročný ekonomický vývoj významne posúva hodnoty HDP takmer na úroveň v predkrízovom období roku 2019. Pre porovnanie medziročný prepad HDP v 2. štvrťroku 2020 bol až 10,9 %.

Zvýšená produkcia sa podľa ŠÚ SR prejavila v kľúčových odvetviach ekonomiky a priemyslu – najmä vo výrobe motorových vozidiel a základných kovov.

„Rast pridanej hodnoty je podporený zahraničným dopytom, ale na rozdiel od predchádzajúcich štvrťrokov k rastu významne prispel aj domáci dopyt, kde sme zaevidovali rast spotrebiteľského aj investičného dopytu,“ spresnil úrad.

Nárast zamestnanosti

Celková zamestnanosť v referenčnom období dosiahla 2 373,8 tisíca osôb. V porovnaní s druhým štvrťrokom 2020 sa znížila o 0,4 %.

ŠÚ SR konkretizoval, že po očistení o sezónne vplyvy celková zamestnanosť klesla oproti druhému štvrťroku 2020 o 0,4 % a oproti prvému štvrťroku 2021 vzrástla o 0,8 %.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika